Spaghetti z sosem pomidorowym to jedno z naszych ulubionych dań. Kluczem do jego sukcesu jest dobry sos pomidorowy, do którego przygotowania należy wykorzystać składniki najwyższej jakości. Spróbujcie przepisów na doskonały sos pomidorowy, pochodzących z różnych regionów Włoch. Smacznego!
Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym
Składniki:
(na 4 porcje)
400 g spaghetti
Sól
Sos:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 czerwona papryczka chili
125 ml czerwonego wina
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Obrać pomidory ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę. Obrać cebulę oraz czosnek, drobno posiekać.
Rozgrzać na patelni oliwę, dodać posiekaną cebulę z czosnkiem oraz całą papryczkę. Smażyć, aż cebula zmięknie, należy uważać, by cebula nie zbrązowiała. Dodać pomidory oraz wino. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować do zgęstnienia sosu.
Spaghetti ugotować al dente w garnku z osoloną wodą, odsączyć makaron na sicie. Makaron rozłożyć na czterech talerzach. Wyjąć z sosu papryczkę, polać sosem przygotowane porcje makaronu.
Spaghetti w kremowym sosie pomidorowym
Składniki:
(na 4 porcje)
400 g spaghetti
sól
Sos:
800 g dojrzałych pomidorów
60 g wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka oliwy
Sól, czarny pieprz
4-5 łyżek śmietany kremówki
Przygotowanie:
Obrać pomidory ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę. Lekko przesmażyć boczek do momentu, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodać cebulę i dusić aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu 15-20 minut.
W tym samym czasie makaron ugotować al dente w garnku z osoloną wodą, odsączyć makaron na sicie. Sos zmiksować blenderem, dodać śmietankę, zamieszać i ponownie podgrzać. Doprawić do smaku. Makaron rozłożyć na czterech talerzach, na środku każdego talerza polać sos i od razu podawać.
Spaghetti z sosem z pomidorów i bazylią
Składniki:
(na 4 porcje)
400 g spaghetti
sól
Sos:
1 kg dojrzałych pomidorów
100 g masła
sól, czarny pieprz
garść listków bazylii
Przygotowanie:
Spaghetti ugotować al dente w garnku z osoloną wodą, odsączyć makaron na sicie. Obrać pomidory ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę.
Masło roztopić w garnku, dodać pomidory i gotować na małym ogniu około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Listki bazylii posiekać, dodać do gotującego się sosu. Dodać odsączony makaron, całość zamieszać. (Można dodać kilka łyżek wody pozostałej z gotującego się makaronu). Rozłożyć spaghetti na talerzach, udekorować listkami bazylii.