Spaghetti z sosem pomidorowym to jedno z naszych ulubionych dań. Kluczem do jego sukcesu jest dobry sos pomidorowy, do którego przygotowania należy wykorzystać składniki najwyższej jakości. Spróbujcie przepisów na doskonały sos pomidorowy, pochodzących z różnych regionów Włoch. Smacznego!

Spaghetti w pikantnym sosie pomidorowym

Składniki:

(na 4 porcje)

400 g spaghetti

Sól

Sos:

1 kg dojrzałych pomidorów

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 czerwona papryczka chili

125 ml czerwonego wina

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Obrać pomidory ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę. Obrać cebulę oraz czosnek, drobno posiekać.

Rozgrzać na patelni oliwę, dodać posiekaną cebulę z czosnkiem oraz całą papryczkę. Smażyć, aż cebula zmięknie, należy uważać, by cebula nie zbrązowiała. Dodać pomidory oraz wino. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować do zgęstnienia sosu.

Spaghetti ugotować al dente w garnku z osoloną wodą, odsączyć makaron na sicie. Makaron rozłożyć na czterech talerzach. Wyjąć z sosu papryczkę, polać sosem przygotowane porcje makaronu.

Spaghetti w kremowym sosie pomidorowym

Składniki:

(na 4 porcje)

400 g spaghetti

sól

Sos:

800 g dojrzałych pomidorów

60 g wędzonego boczku

1 cebula

1 łyżka oliwy

Sól, czarny pieprz

4-5 łyżek śmietany kremówki

Przygotowanie:

Obrać pomidory ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę. Lekko przesmażyć boczek do momentu, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodać cebulę i dusić aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu 15-20 minut.

W tym samym czasie makaron ugotować al dente w garnku z osoloną wodą, odsączyć makaron na sicie. Sos zmiksować blenderem, dodać śmietankę, zamieszać i ponownie podgrzać. Doprawić do smaku. Makaron rozłożyć na czterech talerzach, na środku każdego talerza polać sos i od razu podawać.

Spaghetti z sosem z pomidorów i bazylią

Składniki:

(na 4 porcje)

400 g spaghetti

sól

Sos:

1 kg dojrzałych pomidorów

100 g masła

sól, czarny pieprz

garść listków bazylii

Przygotowanie:

Spaghetti ugotować al dente w garnku z osoloną wodą, odsączyć makaron na sicie. Obrać pomidory ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć nasiona i pokroić miąższ w kostkę.

Masło roztopić w garnku, dodać pomidory i gotować na małym ogniu około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Listki bazylii posiekać, dodać do gotującego się sosu. Dodać odsączony makaron, całość zamieszać. (Można dodać kilka łyżek wody pozostałej z gotującego się makaronu). Rozłożyć spaghetti na talerzach, udekorować listkami bazylii.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o