Kuchnia polska i ukraińska są trochę do siebie podobne, ale nie we wszytskim. Sprawdziliśmy, co jedzą Ukraińcy i jakie tradycyjne potrawy lubią najbardziej.

1. Barszcz czerwony

W Polsce nazywamy go „barszczem ukraińskim”. To najbardziej popularna zupa na ukraińskich stołach. Każda gospodyni ma swój patent na przygotowanie tej potrawy, dlatego nie istnieje jeden uniwersalny przepis. Liczba składników może się wahać od 7 do nawet 30! Podstawowymi są ziemniaki, buraki, pomidory lub sos pomidorowy, mięso albo grzyby, marchew, cebula, koperek, fasola, kapusta i przyprawy. Niektóre gospodynie czasami dodają też trochę maślanki lub kwas z buraków, by barszcz był odpowiednio kwaśny. Np. na południu Ukrainy mieszkańcy lubią jeść czerwony barszcz z kaszą jaglaną albo gryczaną! Przed jedzeniem dodają klasycznie śmietany i obowiązkowo jedzą z kromką świeżego chleba.

2. Kutia

To pyszna słodka kasza, jaką gotują Ukraińcy zgodnie z tradycją w czasie zimowych świąt: Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. Składnikami są kasza jęczmienna lub jaglana, miód, uzwar (kompot z jabłek i śliwek suszonych), orzechy, rodzynki i mak. I znowu w każdym domu mają swój sekretny sposób na tę potrawę. Ktoś np. dodaje zamiast rodzynek – wiśnie, a zamiast zwykłych orzechów włoskich – orzechy nerkowca. Wielbiciele eksperymentów mieszają ją z chałwą. Taka wersja też smakuje niesamowicie!

3. Deruny

Rumiane pyszne deruny są zrobione z ziemniaków i wyróżniają się prostym przygotowywaniem. Mają chrupiące boki, ale wewnątrz są soczyste i delikatne. Ta potrawa często jest serwowana w domach, gdy trzeba przygotować coś „na szybko”. Tradycyjnie przyrządza się je z tartych surowych ziemniaków, do jakich dodaje się jaja, cebulę, czosnek, przyprawy oraz mąkę. Dla urozmaicenia w deruny również można włożyć grzyby, mięso, ser itp. Wszystkie składniki po prostu mieszamy razem i smażymy. Jedni jedzą deruny ze śmietaną, inni ze smażoną cebulę.

4. Sało

Tak już zostało z dawnych czasów, że u każdego Ukraińca w domu zawsze jest sało. Jest jednym z najbardziej kalorycznych produktów, więc nie można z nim szaleć. Je się je w różnych wariantach: wędzone, mielone z przyprawami i nawet jako deser! Sało jako deser pojawiło się tylko na początku XXI wieku. We Lwowie sało w czekoladzie stało się bardzo popularne wśród turystów. Słone sało, tłuste masło i słodka czekolada razem to nie najzdrowsze jedzenie, ale trzeba przyznać, że ma coś w sobie.

5. Warenyki

Warenyki niczym nie różnią się od pierogów, chyba tylko nazwą. Babcie uczą je robić swoje wnuczki, a one przekazują te wiedzę dalej. Ukraińcy uwielbią jeść to danie na słodko, jak i słono. Najbardziej popularne mają w sobie mięso, ziemniaki z grzybami, ziemniaki z fasolą, ser żółty, twaróg z ziołami, kapusta. Obowiązkowo podawane są razem ze śmietaną, smażoną cebulą lub smażonym tłuszczem. Warenyki słodkie zwykle gotuje się z wiśniami, borówką, jabłkiem i cynamonem. Jeść taki deser można ze śmietaną, miodem czy nawet dżemem!

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ConradАндрій Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Андрій
Gość
Андрій

Дуже смачно!!!

Conrad
Gość
Conrad

Super artykuł!!! Już chcę barszcz ukraiński