W medycynie ludowej wina lecznicze zajmują bardzo ważne miejsce. Są antidotum na wiele dolegliwości, doskonale smakują i poprawiają nastrój. Nasi przodkowie na wszelkie dolegliwości przygotowywali specjalne wina lecznicze, których bazą było wino gronowe, do którego szczodrze dodawano szałwię, lawendę, rozmaryn, goździki i jagody jałowca. Zachęcam do robienia win leczniczych i picia ich na zdrowie! 🙂
Wino aloesowe ojca Klimuszki
Zastosowanie:
Pomaga na problemy trawienne, wzmacnia organizm, pomaga na kaszel.
Dawkowanie:
Trzy razy dziennie przed posiłkiem – przez pierwszy tydzień po jednej łyżeczce do herbaty, kolejne dwa tygodnie po 1 łyżce stołowej.
Składniki:
Aloes
Miód
Czerwone, wytrawne wino (węgierskie)
Przygotowanie:
Aloes na wino powinien mieć co najmniej pięć lat i jędrne, mięsiste liście. Po raz ostatni należy go podlać 10 dni przed poddaniem go przetwarzaniu.
Liście odciąć, umyć i osuszyć. Nad miseczką delikatnie usunąć skórkę i wybrać sok z galaretką.
Do słoika przełożyć galaretkę z sokiem, dodać tyle miodu, ile ma objętość aloesu, następnie dodać tyle wina, ile objętościowo jest soku i galaretki z aloesu oraz miodu. Składniki wymieszać, szczelnie przykryć ściereczką, tak, by do wnętrza dochodziło powietrze.
Odstawić w ciemne miejsce na 12 dni.
Wymieszać, rozlać do butelek i zakorkować. Wino nie wymaga leżakowania i jest gotowe od razu do spożycia.
Wino chrzanowe
Zastosowanie:
Wspomaga w leczeniu miażdżycy tętnic szyjnych i kręgowych.
Dawkowanie:
Dwie łyżki wina przed snem.
* Skutecznym środkiem przeciwmiażdżycowym jest wino chrzanowe pite równocześnie z nalewką czosnkową.
Składniki:
10 dag świeżego korzenia chrzanu
4 pomarańcze
½ kg cukru
1 butelka białego, wytrawnego wina
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie umyć, skórkę sparzyć wrzątkiem. Pokroić na drobne kawałki razem ze skórką.
Chrzan oczyścić, drobno pokroić.
Pokrojone pomarańcze ułożyć w słoiku, dodać cukier, pokrojony chrzan i całość zalać winem.
Słój wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę. Po ostudzeniu wino przecedzić przez gęste sitko.
Przelać do butelki i przechowywać w ciemnym miejscu.
Wino jałowcowe
Zastosowanie:
Działa moczopędnie, rozpuszcza piasek i kamienie moczowe, działa przeczyszczająco.
Dawkowanie:
Stosować trzy razy dziennie po dwie łyżeczki stołowe, po posiłkach.
Składniki:
5 dag owoców jałowca
0,7 litra białego, wytrawnego wina
Przygotowanie:
Owoce jałowca rozdrobnić w moździerzu, przełożyć do garnka, zalać winem i zagotować.
Ostudzić, przefiltrować, przelać do czystej butelki, szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Wino melisowe
Zastosowanie:
Pomaga osobom uskarżającym się na bezsenność. Uspokaja i działa rozkurczowo.
Dawkowanie:
Stosować dwa razy dziennie po dwie łyżki stołowe.
Składniki:
35 g świeżych liści melisy
0,7 litra białego, wytrawnego wina
Przygotowanie:
Nożem drobno posiekać liście melisy, przełożyć do słoja i zalać winem.
Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie.
Przefiltrować, przelać do czystej butelki. Przechowywać w ciemnym miejscu.