W medycynie ludowej wina lecznicze zajmują bardzo ważne miejsce. Są antidotum na wiele dolegliwości, doskonale smakują i poprawiają nastrój. Nasi przodkowie na wszelkie dolegliwości przygotowywali specjalne wina lecznicze, których bazą było wino gronowe, do którego szczodrze dodawano szałwię, lawendę, rozmaryn, goździki i jagody jałowca. Zachęcam do robienia win leczniczych i picia ich na zdrowie! 🙂

Wino aloesowe ojca Klimuszki

Zastosowanie:

Pomaga na problemy trawienne, wzmacnia organizm, pomaga na kaszel.

Dawkowanie:

Trzy razy dziennie przed posiłkiem – przez pierwszy tydzień po jednej łyżeczce do herbaty, kolejne dwa tygodnie po 1 łyżce stołowej.

Składniki:

Aloes

Miód

Czerwone, wytrawne wino (węgierskie)

Przygotowanie:

Aloes na wino powinien mieć co najmniej pięć lat i jędrne, mięsiste liście. Po raz ostatni należy go podlać 10 dni przed poddaniem go przetwarzaniu.

Liście odciąć, umyć i osuszyć. Nad miseczką delikatnie usunąć skórkę i wybrać sok z galaretką.

Do słoika przełożyć galaretkę z sokiem, dodać tyle miodu, ile ma objętość aloesu, następnie dodać tyle wina, ile objętościowo jest soku i galaretki z aloesu oraz miodu. Składniki wymieszać, szczelnie przykryć ściereczką, tak, by do wnętrza dochodziło powietrze.

Odstawić w ciemne miejsce na 12 dni.

Wymieszać, rozlać do butelek i zakorkować. Wino nie wymaga leżakowania i jest gotowe od razu do spożycia.

Wino chrzanowe

Zastosowanie:

Wspomaga w leczeniu miażdżycy tętnic szyjnych i kręgowych.

Dawkowanie:

Dwie łyżki wina przed snem.

* Skutecznym środkiem przeciwmiażdżycowym jest wino chrzanowe pite równocześnie z nalewką czosnkową.

Składniki:

10 dag świeżego korzenia chrzanu

4 pomarańcze

½ kg cukru

1 butelka białego, wytrawnego wina

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie umyć, skórkę sparzyć wrzątkiem. Pokroić na drobne kawałki razem ze skórką.

Chrzan oczyścić, drobno pokroić.

Pokrojone pomarańcze ułożyć w słoiku, dodać cukier, pokrojony chrzan i całość zalać winem.

Słój wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę. Po ostudzeniu wino przecedzić przez gęste sitko.

Przelać do butelki i przechowywać w ciemnym miejscu.

Wino jałowcowe

Zastosowanie:

Działa moczopędnie, rozpuszcza piasek i kamienie moczowe, działa przeczyszczająco.

Dawkowanie:

Stosować trzy razy dziennie po dwie łyżeczki stołowe, po posiłkach.

Składniki:

5 dag owoców jałowca

0,7 litra białego, wytrawnego wina

Przygotowanie:

Owoce jałowca rozdrobnić w moździerzu, przełożyć do garnka, zalać winem i zagotować.

Ostudzić, przefiltrować, przelać do czystej butelki, szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Wino melisowe

Zastosowanie:

Pomaga osobom uskarżającym się na bezsenność. Uspokaja i działa rozkurczowo.

Dawkowanie:

Stosować dwa razy dziennie po dwie łyżki stołowe.

Składniki:

35 g świeżych liści melisy

0,7 litra białego, wytrawnego wina

Przygotowanie:

Nożem drobno posiekać liście melisy, przełożyć do słoja i zalać winem.

Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie.

Przefiltrować, przelać do czystej butelki. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments