Wszyscy znamy powiedzenie „Jesteś tym, co jesz” – przez nasze wybory żywieniowe mamy wpływ na wygląd naszej cery. Warto wiedzieć jakie składniki dołączyć do naszej diety, aby wzmocnić nawilżenie cery, opóźnić jej starzenie lub zmniejszyć ilość wyprysków. Mamy dla Was 8 produktów o zbawiennym wpływie na cerę.

Łosoś atlantycki

Znany jest jego wpływ na zdrowie, ale bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6, a także witaminy A, witaminy D i witaminy E ma również doskonały wpływ na naszą cerę. Jednym z kwasów omega-3 jest DHA, kwas dokozaheksaenowy, uwzględnienie go w naszej diecie sprawi, że skóra będzie gładsza i bardziej napięta. Kwasy alfa-linolenowy i gamma-linolenowy odpowiadają za nawilżenie skóry, a wspomniane wyżej witaminy A, D i E, to tak zwane “witaminy młodości”. Spowalniają procesy starzenia się skóry i biorą udział w jej regeneracji od wewnątrz.

Olej lniany

Olej lniany do doskonały zamiennik źródła omega-3 dla wegan i wegetarian. Zawiera również odpowiednie proporcje kwasów omega-6 i omega-9, a także witaminę E. Na zimno można go dodawać do sałatek, kanapek, past czy hummusu. Żeby przyjąć odpowiednio dużą dawkę kwasów tłuszczowych, zalecane jest spożycie od dwóch do sześciu łyżek oleju dziennie.

Pomidory

Bogate w likopen – przeciwutleniacz, który chroni skórę między innymi przed działaniem promieni słonecznych, a więc spowalnia procesy starzenia spowodowane ekspozycją na słońce. Posiada również właściwości przeciwzapalne, można zatem przygotowywać maseczki z pomidora na cerę trądzikową.

Zielona herbata

Jej zdrowotne właściwości znane są na całym świecie. Dzięki zawartości polifenoli, wpływa na utrzymanie młodego wyglądu oraz odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Zielona herbata zawiera też witaminy A, C, E i posiada właściwości przeciwzapalne, sprawdzi się więc w walce z trądzikiem.

Marchewka

Jest obok moreli, jarmużu i szpinaku doskonałym źródłem beta-karotenu – prowitaminy A. Chroni naszą skórę przed wolnymi rodnikami. To jednak nie wszystko, beta-karoten bierze udział w produkcji włókien kolagenowych, których niszczenie powoduje suchość skóry oraz zmarszczki. Dobrze wpłynie też na skórę trądzikową, regulując wydzielanie sebum.

Natka pietruszki

Często niedoceniane, a wspaniałe źródło żelaza oraz cynki, które częściej występują w produktach zwierzęcych, jest więc to obowiązkowy produkt dla wegetarian oraz wegan. Niedobór żelaza potrafi wywołać nieprzyjemne konsekwencje dla całego organizmu, nie tylko dla skóry. Cynk z kolei to jeden ze składników odpowiedzialnych za regenerację skóry, a przede wszystkim metabolizm kolagenu, ma więc wpływ na jej jędrność, gęstość i młody wygląd. Pomaga też w walce z trądzikiem, nie tylko dzięki regulacji działania gruczołów łojowych, ale też korzystnemu wpływowi na gospodarkę hormonalną.

Natka pietruszki to również bogate źródło witaminy C, która jest klasycznym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Wspomaga syntezę kolagenu i działa wzmacniająco na błony komórkowe, spożywanie jej w odpowiedniej ilości to niewątpliwy krok w kierunku zachowania młodej cery jak najdłużej.

Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe – czyli forma nieaktywnych drożdży. To produkt, dzięki któremu można czerpać z dobrodziejstw drożdży bez ich negatywnego wpływu na trawienie, spowodowanego fermentacją tych grzybów. Dostarczają witamin z grupy B – B1, B2, B3 (niacyny) i B6, które mają wpływ na nawilżenie skóry oraz regenerację naskórka. Niacyna dodatkowo reguluję pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum. Płatki drożdżowe zawierają też minerały takie jak żelazo, cynk i potas.

Woda

Najbardziej podstawowa forma dbania o naszą cerę to nawilżanie, również od środka. Żadne kremy ani diety nie spełnią swojej roli, jeżeli skóra będzie odwodniona. Sucha, zaczerwieniona skóra, z widocznymi porami może po prostu potrzebować wody, aby poprawiło się jej ukrwienie, a organizm naturalnie się oczyszczał.

Więcej o produktach dobrych dla naszej cery na stronie poradnikzdrowie.pl

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments