Przysłowie egipskie mówi, że jedna czwarta z tego, co się je, trzyma nas przy życiu, a pozostałe trzy czwarte, trzymają przy życiu naszego lekarza. Warzywa to zdrowie, więc jedzmy surówki, zwłaszcza na wiosnę. Czym są mniej przetworzone i krócej przechowywane tym smaczniejsze i wartościowsze. Surówki, zwłaszcza te na wiosnę można jeść nie licząc kalorii i nie kontrolując wielkości porcji. Są uniwersalnym posiłkiem, na każdą porę dnia i komponują się z wszelkimi dodatkami. Spróbujcie libańskiej surówki pachnącej miętą oraz warszawskiej surówki wiosennej z jajkami. Jako ciekawostkę polecam węgierską sałatę z gorącym tłuszczem, podawaną często w moim rodzinnym domu. Na zdrowie!

Libańska surówka wiosenna

Składniki:

1 pęczek rzodkiewek

2 pory

2 ogórki

1 szklanka jogurtu

2 łyżki oliwy

Sok z cytryny

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

1 łyżka posiekanej mięty

Koperek, natka pietruszki

Przygotowanie:

Rzodkiewkę umyć starannie, pokroić w drobną kostkę.

Pory drobno posiekać, ogórki pokroić w cienkie plasterki.

Sos:

Do miski włożyć jogurt, wyciśnięty sok z 1 cytryny, sól, pieprz, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz miętę, zamieszać.

W salaterce połączyć warzywa, polać sosem, przed podaniem obficie posypać zieleniną.

Warszawska surówka wiosenna

Składniki:

1 główka sałaty

2 jajka ugotowane na twardo

1 długi ogórek

1 pęczek cebulki dymki

1 pęczek rzodkiewek

1 szklanka śmietany

Koperek, natka pietruszki

Sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Dymkę umyć, dokładnie osączyć, przyciąć szczypior. Cebulki pokroić w cienkie plasterki, a szczypior drobno posiekać.

Rzodkiewki umyć, pokroić w drobne plasterki.

Sałatę umyć, osączyć, pokroić w szerokie paski.

Ogórek pokroić w półplasterki.

Wszystkie warzywa przełożyć do dużej salaterki, zamieszać.

Jaja pokroić w kostkę, dodać do salaterki.

Śmietanę posolić o lekko dosłodzić do smaku.

Całość salaterki zalać śmietaną, posypać zieleniną.

Węgierska sałata po seklersku

Składniki:

1 duża główka sałaty

5 dag wędzonego boczku

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Sałatę umyć i odsączyć, liście obsuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce.

Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko stopić na patelni. Dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamieszać.

Polać sałatę gorącym tłuszczem z patelni, posypać skwarkami i od razu podawać.

Uwaga!

Tak przyrządzoną sałatę je się bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż traci na smaku, czekając na podanie.

Żydowska surówka wiosenna

Składniki:

2 pomidory

2 ogórki

150 g białego sera

1 pęczek dymki

Koperek, natka pietruszki

1 łyżka posiekanej mięty

¼ szklanki oliwy

Sok z cytryny

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory i ogórki pokroić w półplasterki.

Dymkę umyć, dokładnie osączyć, przyciąć szczypior. Cebulki pokroić w cienkie plasterki, a szczypior drobno posiekać.

Sos:

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać posiekaną świeżą miętę.

W salaterce wymieszać pomidory, ogórki i dymkę. Polać sosem. Na wierzchu rozłożyć rozkruszony biały ser. Całość obficie posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o