Pieczarki warto jeść cały rok, gdyż oprócz walorów smakowych, są skarbnicą witamin, minerałów, wspomagają pracę układu krążenia, wzmacniają odporność organizmu, a nawet dzięki zawartym w nich enzymom, hamują rozwój komórek nowotworowych. Pieczarki są lekkostrawne, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do posiłków ludzi na diecie. Smacznego!

Pieczarki z sosem winegret

Składniki:

30 dag pieczarek

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sos winegret

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w paseczki. W salaterce wymieszać pieczarki z natką pietruszki, wyciśniętym czosnkiem i sosem winegret.

Sos winegret:

1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny) * 3 łyżki oleju * ½ łyżeczki musztardy * sól, pieprz

Przygotowanie: Ocet dokładnie wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i musztardy. Do gęstej masy powoli dolewać olej, nie przerywając mieszania.

Pieczarki smażone w cieście

Składniki:

30 dag pieczarek (małych kapeluszy)

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

ciasto:

1 szklanka mąki

1 łyżka oleju

½ szklanki wody lub piwa

1 jajko

szczypta soli

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić pieczarki i smażyć z każdej strony przez 2-3 minuty. Osączyć na ręczniku papierowym.

Przygotować gęste ciasto: ubić pianę z białka, połączyć składniki ciasta delikatnie mieszając, (na końcu dodając pianę z białka). W głębokim rondlu rozgrzać grubą warstwę oleju.

Pieczarki zanurzać w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypaną tatką pietruszki.

Naleśniki zapiekane z pieczarkami

Składniki:

40 dag pieczarek

2 cebule

15 dag tartego, żółtego sera

10 dag szynki

3 łyżki śmietany

masło

sól, pieprze do smaku

naleśniki

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przesmażyć w rondlu na maśle na złoty kolor. Dodać pieczarki i smażyć razem przez 10 minut. Wymieszać ze śmietaną, z połową startego sera i drobno posiekaną szynką.

Przygotowaną masą faszerować naleśniki, zwijać w rulony i układać je w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem. Posypać resztą tartego sera i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C), zapiekać 15 minut.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments