Pieczarki warto jeść cały rok, gdyż oprócz walorów smakowych, są skarbnicą witamin, minerałów, wspomagają pracę układu krążenia, wzmacniają odporność organizmu, a nawet dzięki zawartym w nich enzymom, hamują rozwój komórek nowotworowych. Pieczarki są lekkostrawne, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do posiłków ludzi na diecie. Smacznego!
Pieczarki z sosem winegret
Składniki:
30 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos winegret
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w paseczki. W salaterce wymieszać pieczarki z natką pietruszki, wyciśniętym czosnkiem i sosem winegret.
Sos winegret:
1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny) * 3 łyżki oleju * ½ łyżeczki musztardy * sól, pieprz
Przygotowanie: Ocet dokładnie wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i musztardy. Do gęstej masy powoli dolewać olej, nie przerywając mieszania.
Pieczarki smażone w cieście
Składniki:
30 dag pieczarek (małych kapeluszy)
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżka oleju
½ szklanki wody lub piwa
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić pieczarki i smażyć z każdej strony przez 2-3 minuty. Osączyć na ręczniku papierowym.
Przygotować gęste ciasto: ubić pianę z białka, połączyć składniki ciasta delikatnie mieszając, (na końcu dodając pianę z białka). W głębokim rondlu rozgrzać grubą warstwę oleju.
Pieczarki zanurzać w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypaną tatką pietruszki.
Naleśniki zapiekane z pieczarkami
Składniki:
40 dag pieczarek
2 cebule
15 dag tartego, żółtego sera
10 dag szynki
3 łyżki śmietany
masło
sól, pieprze do smaku
naleśniki
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przesmażyć w rondlu na maśle na złoty kolor. Dodać pieczarki i smażyć razem przez 10 minut. Wymieszać ze śmietaną, z połową startego sera i drobno posiekaną szynką.
Przygotowaną masą faszerować naleśniki, zwijać w rulony i układać je w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem. Posypać resztą tartego sera i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C), zapiekać 15 minut.
Zapraszam do fajnej grupy kulinarnej bez hejtu – Kuchnia Pełna Smaku https://www.facebook.com/groups/978045118956536