Zachęcam Was do przygotowania piersi z indyka w panierce z ciasta. Wystarczy dodać do mokrej panierki garść świeżych ziół – ja najbardziej lubię kolendrę. Kawałki drobiu, podajcie fantazyjnie ułożone na półmisku, w towarzystwie dipów, sosów, keczupu lub peperonaty. Tak przygotowane piersi można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Dla miłośników papryki i pomidorów przygotowałam przepis na peperonatę. Wegetarianie mogą do niej dodać fasolę, soczewicę lub ciecierzycę, z takimi dodatkami smakuje wyśmienicie i jest bardziej sycąca. Ugotujcie również turecką zupę z soczewicy, pożywną, aromatyczną i łatwą w przygotowaniu. Zaserwowana w miseczkach, okraszona świeżymi listkami ziół posmakuje każdemu. Smacznego gotowania!

Pierś z indyka w panierce

Składniki:

750 g piersi z indyka

200 g mąki (30+170)

2 jaja

100 ml śmietany 36%

pieprz biały, sól

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Panierka mokra: do rozmąconych jajek dodać śmietanę, 170 g mąki, sól, pieprz. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Filety oczyścić, najpierw pokroić je w długie plastry o grubości 2 cm, następnie w paski o takiej samej grubości.

Kawałki mięsa obtoczyć w pozostałej mące (panierka osuszająca) i zanurzyć w cieście (panierka mokra). Następnie usmażyć w głębokim tłuszczu (najlepiej rondlu) rozgrzanym do 180°C, aż panierka się zarumieni.

Usmażone kawałki położyć na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Peperonata

Składniki:

2 czerwone i 2 żółte papryki

2 cebule

6 pomidorów bez skórki

5 łyżek małych zielonych oliwek

2 spore ząbki czosnku

2 łyżki osączonych z zalewy kaparów

2 łyżki octu balsamicznego

4-6 łyżek oliwy

garść świeżej bazylii

suszona papryczka chili

pieprz, sól

Przygotowanie:

Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w cząstki, cebulę drobno posiekać.

Rozgrzać tłuszcz w rondlu, dodać paprykę, cebulę, zmiażdżony czosnek, chili i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.

Po około 5 minutach dodać pomidory i kapary, doprawić solą, pieprzem, octem, zamieszać.

Dusić pod przykryciem 25 minut, pod koniec gotowania dodać oliwki i posiekaną bazylię.

Zupa z soczewicy

Składniki:

2 szklanki soczewicy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 duża marchewka

1 duży ziemniak

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 litr bulionu warzywnego

sól, pieprz

ostra papryka

4-5 listków świeżej mięty

kumin, suszony tymianek

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać i namoczyć w wodzie przez pół godziny.

Cebulę i czosnek posiekać, następnie delikatnie podsmażyć (do zeszklenia) w garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaka.

Całość zalać bulionem, dodać odsączoną soczewicę.

Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodać przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki oraz sól i pieprz.

Zmiksować na gładko.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
5 lat temu

Filet smażymy w 180 C jest soczysty . Bardzo smaczny obiad.

Zuza
Zuza
5 lat temu

Czekałam na przepisy i się nie zawiodłam.