Zachęcam Was do przygotowania piersi z indyka w panierce z ciasta. Wystarczy dodać do mokrej panierki garść świeżych ziół – ja najbardziej lubię kolendrę. Kawałki drobiu, podajcie fantazyjnie ułożone na półmisku, w towarzystwie dipów, sosów, keczupu lub peperonaty. Tak przygotowane piersi można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Dla miłośników papryki i pomidorów przygotowałam przepis na peperonatę. Wegetarianie mogą do niej dodać fasolę, soczewicę lub ciecierzycę, z takimi dodatkami smakuje wyśmienicie i jest bardziej sycąca. Ugotujcie również turecką zupę z soczewicy, pożywną, aromatyczną i łatwą w przygotowaniu. Zaserwowana w miseczkach, okraszona świeżymi listkami ziół posmakuje każdemu. Smacznego gotowania!
Pierś z indyka w panierce
Składniki:
750 g piersi z indyka
200 g mąki (30+170)
2 jaja
100 ml śmietany 36%
pieprz biały, sól
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Panierka mokra: do rozmąconych jajek dodać śmietanę, 170 g mąki, sól, pieprz. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Filety oczyścić, najpierw pokroić je w długie plastry o grubości 2 cm, następnie w paski o takiej samej grubości.
Kawałki mięsa obtoczyć w pozostałej mące (panierka osuszająca) i zanurzyć w cieście (panierka mokra). Następnie usmażyć w głębokim tłuszczu (najlepiej rondlu) rozgrzanym do 180°C, aż panierka się zarumieni.
Usmażone kawałki położyć na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Peperonata
Składniki:
2 czerwone i 2 żółte papryki
2 cebule
6 pomidorów bez skórki
5 łyżek małych zielonych oliwek
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki osączonych z zalewy kaparów
2 łyżki octu balsamicznego
4-6 łyżek oliwy
garść świeżej bazylii
suszona papryczka chili
pieprz, sól
Przygotowanie:
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w cząstki, cebulę drobno posiekać.
Rozgrzać tłuszcz w rondlu, dodać paprykę, cebulę, zmiażdżony czosnek, chili i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
Po około 5 minutach dodać pomidory i kapary, doprawić solą, pieprzem, octem, zamieszać.
Dusić pod przykryciem 25 minut, pod koniec gotowania dodać oliwki i posiekaną bazylię.
Zupa z soczewicy
Składniki:
2 szklanki soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 duży ziemniak
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
ostra papryka
4-5 listków świeżej mięty
kumin, suszony tymianek
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać i namoczyć w wodzie przez pół godziny.
Cebulę i czosnek posiekać, następnie delikatnie podsmażyć (do zeszklenia) w garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaka.
Całość zalać bulionem, dodać odsączoną soczewicę.
Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodać przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki oraz sól i pieprz.
Zmiksować na gładko.
Filet smażymy w 180 C jest soczysty . Bardzo smaczny obiad.
Czekałam na przepisy i się nie zawiodłam.