Wiśniówki, wiśniaki, ratafie wiśniowe to najpopularniejsze w Polsce nalewki. Nie wszyscy wiedzą, że delektując się tymi zacnymi trunkami dbamy o zdrowie. Ich lecznicze działanie polega między innymi na łagodzeniu objawów niestrawności i przeziębień. Wystarczy jeden kieliszek, by obniżyć temperaturę, pozbyć się wzdęć i nudności. Czując poprzedzające chorobę osłabienie, wystarczy odrobina ratafii wiśniowej dodanej do herbaty z cytryną, by bez wątpienia poprawić nastrój i zapobiec rozwojowi choroby. Wiśniówka litewska to najprostszy sposób dla początkujących na przygotowanie cudownego napoju, jedyne czego potrzeba oprócz wiśni i spirytusu – to cierpliwość podczas jego leżakowania. Na zdrowie!
Wiśniówka litewska
Składniki:
Dojrzałe wiśnie
spirytus 70 %
Przygotowanie:
Dojrzałe, czarne wiśnie umyć i osuszyć. Dwie trzecie wisien wydrylować, a jedną trzecią zostawić z pestkami. Wsypać do słoja, tak, aby zajęły trzy czwarte pojemności.
Zalać do pełna spirytusem i odstawić na 4-6 tygodni (nie dłużej).
Zlać spirytus, wiśnie przełożyć do płóciennego woreczka i starannie wycisnąć.
Otrzymany sok przelać do słoja i odstawić na dobę, by się sklarował.
Połączyć sklarowany sok z nalewem, przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 6 miesięcy, najlepiej na rok.
Wiśniak
Składniki:
dojrzałe wiśnie
spirytus 70%
sok wiśniowy świeży lub smażony z cukrem
Przygotowanie:
Bardzo dojrzałe wiśnie umyć, osuszyć. Dwie trzecie wisien wydrylować, a jedną trzecią zostawić z pestkami. Przesypać do sporego szklanego słoja tak, by go wypełnić owocami do pełna.
Całość zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy. Im dłużej będą stały, tym lepiej. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem, by nalew się wymieszał.
Po kilku miesiącach odlać 1/3 nalewu do butelek i szczelnie je zamknąć, odstawić w ciemne miejsce. Powstały ubytek w słoju uzupełnić sokiem wiśniowym 9najlepiej smażonym z cukrem). Po dwóch miesiącach zlać nalewkę ze słoja, połączyć z wcześniej odlanym nalewem, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i wynieść do piwnicy na 6 miesięcy.
Wiśnie, które pozostały po maceracji można wymieszać z konfiturami i wykorzystać do ciast.
Ratafia wiśniowa
Składniki:
10 litrów dojrzałych wiśni
cukier
spirytus 70 %
10 goździków
1 laska wanilii
1 kawałek kory cynamonu
Przygotowanie:
Na tydzień przed rozpoczęciem pracy nad ratafią przygotować nalew na przyprawach. Do szklanego słoja wrzucić goździki, wanilię, cynamon, zalać ½ litra spirytusu. Po tygodniu zlać płyn i przefiltrować.
Świeże wiśnie umyć i osuszyć, przełożyć do miski i utłuc razem z pestkami, przełożyć do garnka i zagotować. Przetrzeć przez grube sito i dodać cukru w proporcji ½ kg cukru na 1 litr soku. Zagotować sok z cukrem, odszumować, odstawić do ostygnięcia.
Do ostudzonego soku wlać spirytus (licząc 1 litr alkoholu na 1 litr soku), wymieszać i dodać wcześniej przygotowany nalew z przypraw.
Całość wymieszać i rozlać do butelek, zakorkować i wynieść do piwnicy na minimum 6 miesięcy.
Kochani, a czy można zamaiast wiśni dodać sam sok? Mam sporo soków, np. aroniowy i zastanawiam się czy po zmieszaniu ze spirytusem ładnie się “przegryzie” i czy wyjdzie z tego nalewka. Może będzie za słodka, prawda?
Ja wychodzę z założenia, że nalewki można zrobić ze wszystkiego. Lubię trochę eksperymentować, więc śmiało z soków też bym próbował.