Banany są bardzo pożywne i kaloryczne, dlatego są znakomite dla dzieci, które często odmawiają jedzenia oraz dla osób, które chcą się szybko nasycić. Banany zawierają wysoką zawartość potasu, magnezu i fosforu, ponadto są łatwo przyswajalne, stąd ich obecność w wielu dietach oraz przetworach dla niemowląt. Z bananów można wyczarować wspaniałe desery. Bardzo lubię smażone banany z rumem, ale nie wyobrażam sobie życia bez mojego ulubionego ciasta Banoffee. Koniecznie spróbujcie jak smakuje bananowe ciasto i chlebek – są pyszne! Miłego jedzenia! 🙂

Banan – deser

Składniki:

2 banany

garść rodzynek

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół.

Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć banany na złoty kolor (max. 3 minuty) na średnim ogniu, obracając każdy tylko raz. Dodać rodzynki, cukier i smażyć, aż cukier się skarmelizuje.

Przełożyć na talerz.

Wersja dla dorosłych:

Składniki:

6 bananów

40 g masła

50 g cukru trzcinowego

50 ml rumu

50 ml mocnego naparu kawowego

Przygotowanie:

Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół.

Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć banany na złoty kolor (max. 3 minuty) na średnim ogniu, obracając każdy tylko raz. Dodać kawę, posypać cukrem i smażyć, aż banany będą miękkie. Dodać rum i ostrożnie podpalić go na patelni.

Przełożyć od razu na talerz.

* Do bananów na talerzu można dodać gałkę lodów śmietankowych.

Banan – ciasto

Składniki:

1,5 kg dojrzałych bananów

¾ szklanki płatków owsianych

1 szklanka rodzynek

2 łyżki mąki pszennej razowej

1 łyżka oleju

1 kropla esencji migdałowej

Przygotowanie:

Banany obrać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Dodać płatki, mąkę oraz olej. Całość wymieszać, dodać rodzynki i esencję migdałową.

Przełożyć do formy i piec 45 minut, początkowo w temperaturze 150 st. C, ostatnie 15 minut w temperaturze 170 st. C.

* Zamiast rodzynek można dodać skórkę z pomarańczy lub pestki słonecznika.

Banan – chleb

Składniki:

500 g dojrzałych bananów

125 g płynnego miodu

2 średniej wielkości jajka

125 g masła

125 g cukru

250 g mąki

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g wiórków kokosowych

masło do smarowania blaszki

Przygotowanie:

Banany obrać, pokroić na kawałki. W Benderze zmiksować banany z miodem i jajkami na gładką masę.

Przez sito przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać.

W dużej misce ucierać masło z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki na przemian z masą bananową. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze będą połączone.

Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180 st. C, aż chlebek będzie miał chrupiącą skórkę.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o