Banany są bardzo pożywne i kaloryczne, dlatego są znakomite dla dzieci, które często odmawiają jedzenia oraz dla osób, które chcą się szybko nasycić. Banany zawierają wysoką zawartość potasu, magnezu i fosforu, ponadto są łatwo przyswajalne, stąd ich obecność w wielu dietach oraz przetworach dla niemowląt. Z bananów można wyczarować wspaniałe desery. Bardzo lubię smażone banany z rumem, ale nie wyobrażam sobie życia bez mojego ulubionego ciasta Banoffee. Koniecznie spróbujcie jak smakuje bananowe ciasto i chlebek – są pyszne! Miłego jedzenia! 🙂
Banan – deser
Składniki:
2 banany
garść rodzynek
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć banany na złoty kolor (max. 3 minuty) na średnim ogniu, obracając każdy tylko raz. Dodać rodzynki, cukier i smażyć, aż cukier się skarmelizuje.
Przełożyć na talerz.
Wersja dla dorosłych:
Składniki:
6 bananów
40 g masła
50 g cukru trzcinowego
50 ml rumu
50 ml mocnego naparu kawowego
Przygotowanie:
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć banany na złoty kolor (max. 3 minuty) na średnim ogniu, obracając każdy tylko raz. Dodać kawę, posypać cukrem i smażyć, aż banany będą miękkie. Dodać rum i ostrożnie podpalić go na patelni.
Przełożyć od razu na talerz.
* Do bananów na talerzu można dodać gałkę lodów śmietankowych.
Banan – ciasto
Składniki:
1,5 kg dojrzałych bananów
¾ szklanki płatków owsianych
1 szklanka rodzynek
2 łyżki mąki pszennej razowej
1 łyżka oleju
1 kropla esencji migdałowej
Przygotowanie:
Banany obrać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać płatki, mąkę oraz olej. Całość wymieszać, dodać rodzynki i esencję migdałową.
Przełożyć do formy i piec 45 minut, początkowo w temperaturze 150 st. C, ostatnie 15 minut w temperaturze 170 st. C.
* Zamiast rodzynek można dodać skórkę z pomarańczy lub pestki słonecznika.
Banan – chleb
Składniki:
500 g dojrzałych bananów
125 g płynnego miodu
2 średniej wielkości jajka
125 g masła
125 g cukru
250 g mąki
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
masło do smarowania blaszki
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić na kawałki. W Benderze zmiksować banany z miodem i jajkami na gładką masę.
Przez sito przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać.
W dużej misce ucierać masło z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce mąki na przemian z masą bananową. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze będą połączone.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 st. C, aż chlebek będzie miał chrupiącą skórkę.