Cebula jest wszechstronnym warzywem, z którego można przygotować różnorodne przetwory. Do moich ulubionych należą dżem i konfitura z cebuli. Można je podawać do mięs, wędlin, pasztetów, a i z serami, komponują się znakomicie. Polecam do konfitury wykorzystać czerwoną cebulę, która doda ciekawego aromatu i piękną barwę. Smacznego!

Dżem z cebuli

Składniki:

1 kg cebuli

4 łyżki oleju

125 ml białego, wytrawnego wina

3 łyżki cukru

2 łyżeczki miodu

4 łyżki octu 10%

po szczypcie: mielonej kolendry, czarnego pieprzu i soli

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w dość grube plastry. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i dusić, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać cukier, miód i wino, dalej dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Dodać ocet i dusić kolejne 15 minut.

Dodać przyprawy i wymieszać. Wrzący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć.

* Jeżeli chce się taki dżem dłużej przechowywać, należy go pasteryzować 15 minut.

Konfitura z cebuli

Składniki:

1 kg czerwonej cebuli

4 łyżki oliwy

100 ml czerwonego, wytrawnego wina

4 łyżki octu winnego

6 6 dag cukru pudru

2 łyżki miodu

1 łyżka suszonego tymianku

szczypta soli

Przygotowanie:

Cebulę obrać, drobno pokroić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać całą posiekaną cebulę i podsmażyć 5 minut, stale mieszając.

Następnie rondel przykryć pokrywką i dusić cebulę na małym ogniu 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Do rondla z cebulą wlać wino, ocet, dodać sól, miód, cukier, tymianek i dusić pod przykryciem kolejne 30 minut.

Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć tak długo, aż masa odpowiednio zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments