Koszyczki z ciasta filo, napełnione aksamitnym budyniem waniliowym z ulubionymi owocami to smakołyk, który zachwyci każdego. Jest prosty i szybki do wykonania. Obecnie ciasto filo można kupić w każdym markecie. Jeżeli chodzi o owoce, to najlepsze są jagodowe takie jak maliny, truskawki, borówki. Zimą można je zastąpić ananasem lub brzoskwinią z puszki, też będzie pysznie. Smacznego!

Składniki:

(na 12 koszyczków)

1 opakowanie ciasta filo

20 g masła

50 ml wody

6 łyżek konfitury malinowej

400 g różnych owoców (maliny, truskawki, jagody)

cukier puder

krem:

400 ml mleka

4 żółtka

80 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki pszennej

1 olejek waniliowy

20 g masła

Przygotowanie:

3 arkusze ciasta ułożyć równo jeden na drugim, dłuższym bokiem do siebie. Pokroić pionowo na 4 równe części, powstałe paski ciasta na 3 kwadratowe kawałki.

W rondelku rozpuścić masło z wodą.

Formę do muffinów, we wgłębieniach posmarować roztopionym masłem.

Na talerzu ułożyć wycięty kwadrat ciasta, posmarować go przy pomocy pędzelka roztopionym masłem. Kolejny arkusz położyć na pierwszym ukośnie, również posmarować masłem. Na dwa arkusze położyć trzeci, posmarować masłem. Trzy warstwowe ciasto przełożyć do foremki, wypełnić nim wgłębienie. Delikatnie wywinąć brzegi ciasta tworząc koszyczek.

W ten sposób przygotować pozostałe koszyczki.

Przygotować krem:

Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować.

W misce ubijać żółtka z cukrem za pomocą rózgi. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną, mieszając dodać kilka kropli olejku waniliowego. Dodać pozostałe 100 ml mleka, ciągle mieszając.

Wrzące mleko, stopniowo wlewać do miski z masą jajeczną, połączyć ze sobą ciągle mieszając rózgą. Ponownie przelać całość do garnka po mleku, postawić na mały gaz i ciągle mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu.

Budyń zdjąć z ognia, dodać masło, zamieszać.

Do każdego koszyczka włożyć po dwie łyżki budyniu. Formę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C, piec około 12-15 minut, do uzyskania przez ciasto złotego koloru.

Po upieczeniu delikatnie wyjąć ciasto z formy, przestudzić.

Do każdego koszyczka włożyć pół łyżeczki konfitury, udekorować świeżymi owocami. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments