Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego makowca. Ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych, a połączone z makiem i bakaliami tworzy genialną całość. Ten przepis nie jest zbyt skomplikowany – najwięcej pracy wymaga przygotowanie masy makowej. Miłego pieczenia!

Składniki:

Zaparzanie maku

250 g maku

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

Masa makowa

100 g miodu

70 g cukru

50 g płatków migdałowych

80 g rodzynek

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 jajka

Ciasto drożdżowe

300 g mąki pszennej tortowej

100 g cukru

70 g roztopionego masła

2 jaja

1 żółtko

100-110 ml mleka (podgrzanego do temperatury ok. 35 – 40 stopni C)

15 g drożdży

szczypta soli

Przygotowanie:

Masa makowa

Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do ostudzenia.

Do garnka wsypać mak, wlać mleko i wodę, zagotować. Następnie odstawić na 20 minut. Mak przecedzić przez sito i dobrze odsączyć, ostudzić.

Mak zemleć trzykrotnie. Do zmielonego maku dodać migdały, odsączone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru. Jajka i resztę cukru ubić na puszystą masę. Masę z jajek połączyć z masą makową.

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, dodać drożdże z ciepłym, stopniowo dodawanym mlekiem. Zamieszać.

Do miski dodać cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrobić, następnie dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5 cm formując kształt prostokąta.

Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną masę makową. Zwijać ciasto ściśle do środka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawić na 10 minut. Za pomocą pędzelka posmarować makowiec rozmąconym jajkiem.

Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut.

* Makowiec po wystudzeniu można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments