Topinambur nazywany słonecznikiem bulwiastym, często porównywany jest do ziemniaka. Bogaty w potas i witaminy jest bardzo zdrowy, wystarczy jego kilka bulw, by uzupełnił dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka w żelazo. Ma wiele zalet: jest subtelnie orzechowy w smaku, dzięki czemu uatrakcyjnia posiłki, wspomaga odporność, jest niezastąpiony dla wszystkich dbających o piękną skórę. Topinambur można jeść na surowo, gotować, piec. Ma ciekawe zastosowania: plasterek dodany do gorącej herbaty z powodzeniem zastąpi cytrynę, dodany do musu jabłkowego z banalnego deseru uczyni oryginalną przekąskę, dodany do puree ziemniaczanego sprawi, że danie zyska niepowtarzalny aromat. Jedzmy topinambur!
Topinambur duszony na maśle
3 średnie bulwy
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bulwy topinamburu wyszorować szczoteczką do warzyw i pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone bulwy i dusić do miękkości (ok. 15 minut).
Posolić i popieprzyć do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek, delikatnie zamieszać i zdjąć z ognia.
Zupa krem z topinamburu
Składniki:
¾ kg topinamburu
½ selera
1 pietruszka
oliwa z oliwek
sok z ½ cytryny
pestki dyni
słodka śmietana
Przyprawy: suszony lubczyk, kurkuma, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, liść laurowy, sól, pieprz,
Przygotowanie:
Do litra zimnej wody wcisnąć sok z cytryny.
Obrać topinambur, zanurzyć w zakwaszonej wodzie na kilka minut.
Obrać seler i pietruszkę, pokroić na plasterki.
Do garnka wlać 4 łyżki wody i 2 łyżki oliwy, zagotować.
Wrzucić ½ łyżeczki kurkumy, zamieszać i podgrzać maksymalnie 1 min. Dodać pokrojone warzywa i dusić na małym ogniu.
Pokroić topinambur. Dodać do garnka i dusić wszystko przez kilka minut.
Całość zalać dwoma litrami wrzątku, przyprawiać pozostałymi przyprawami. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 40 minut.
Zupę zmiksować, podawać z prażonymi pestkami dyni i kleksem śmietany.
Pieczony topinambur z ziołami
Składniki:
1 kg topinamburu
30-40 ml oliwy
Sezam, sól, czarnuszka, tymianek
Sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Do litra zimnej wody wcisnąć sok z cytryny.
Obrać topinambur, zanurzyć w zakwaszonej wodzie na kilka minut. Odcedzić z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.
W moździerzu utrzeć ½ łyżeczki soli z kilkoma ziarenkami czarnuszki.
W miseczce wymieszać oliwę z tymiankiem i solą.
Każdą bulwę natrzeć oliwą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 12 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.
* Tak upieczony topinambur jest świetną przekąską, może być również częścią dania, zastępującą ziemniaki.
Uwaga!
Topinambur zaraz po obraniu należy zanurz na 5 minut w zimnej, zakwaszonej wodzie (1 litr wody z sokiem z ½ cytryny) ze względu na szybkie ciemnienie, spowodowane dużą zawartością żelaza. Po osuszeniu można go jeść na surowo, dusić, zapiekać, gotować.
Topinambur porównywany jest do ziemniaka, pomimo to, należy gotować go o wiele krócej.