Topinambur nazywany słonecznikiem bulwiastym, często porównywany jest do ziemniaka. Bogaty w potas i witaminy jest bardzo zdrowy, wystarczy jego kilka bulw, by uzupełnił dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka w żelazo. Ma wiele zalet: jest subtelnie orzechowy w smaku, dzięki czemu uatrakcyjnia posiłki, wspomaga odporność, jest niezastąpiony dla wszystkich dbających o piękną skórę. Topinambur można jeść na surowo, gotować, piec. Ma ciekawe zastosowania: plasterek dodany do gorącej herbaty z powodzeniem zastąpi cytrynę, dodany do musu jabłkowego z banalnego deseru uczyni oryginalną przekąskę, dodany do puree ziemniaczanego sprawi, że danie zyska niepowtarzalny aromat. Jedzmy topinambur!

Topinambur duszony na maśle

Składniki:

3 średnie bulwy

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Bulwy topinamburu wyszorować szczoteczką do warzyw i pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone bulwy i dusić do miękkości (ok. 15 minut).

Posolić i popieprzyć do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek, delikatnie zamieszać i zdjąć z ognia.

Zupa krem z topinamburu

Składniki:

¾ kg topinamburu

½ selera

1 pietruszka

oliwa z oliwek

sok z ½ cytryny

pestki dyni

słodka śmietana

Przyprawy: suszony lubczyk, kurkuma, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, liść laurowy, sól, pieprz,

Przygotowanie:

Do litra zimnej wody wcisnąć sok z cytryny.

Obrać topinambur, zanurzyć w zakwaszonej wodzie na kilka minut.

Obrać seler i pietruszkę, pokroić na plasterki.

Do garnka wlać 4 łyżki wody i 2 łyżki oliwy, zagotować.

Wrzucić ½ łyżeczki kurkumy, zamieszać i podgrzać maksymalnie 1 min. Dodać pokrojone warzywa i dusić na małym ogniu.

Pokroić topinambur. Dodać do garnka i dusić wszystko przez kilka minut.

Całość zalać dwoma litrami wrzątku, przyprawiać pozostałymi przyprawami. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 40 minut.

Zupę zmiksować, podawać z prażonymi pestkami dyni i kleksem śmietany.

Pieczony topinambur z ziołami

Składniki:

1 kg topinamburu

30-40 ml oliwy

Sezam, sól, czarnuszka, tymianek

Sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Do litra zimnej wody wcisnąć sok z cytryny.

Obrać topinambur, zanurzyć w zakwaszonej wodzie na kilka minut. Odcedzić z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.

W moździerzu utrzeć ½ łyżeczki soli z kilkoma ziarenkami czarnuszki.

W miseczce wymieszać oliwę z tymiankiem i solą.

Każdą bulwę natrzeć oliwą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 12 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

* Tak upieczony topinambur jest świetną przekąską, może być również częścią dania, zastępującą ziemniaki.

Uwaga!

Topinambur zaraz po obraniu należy zanurz na 5 minut w zimnej, zakwaszonej wodzie (1 litr wody z sokiem z ½ cytryny) ze względu na szybkie ciemnienie, spowodowane dużą zawartością żelaza. Po osuszeniu można go jeść na surowo, dusić, zapiekać, gotować.

Topinambur porównywany jest do ziemniaka, pomimo to, należy gotować go o wiele krócej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments