W dzisiejszych czasach mamy ogromny wybór garnków. Producenci prześcigają się w nowych technologiach, które mają gwarantować zachowanie smaku oraz substancji odżywczych przygotowywanych potraw. Niezależnie od zastosowanych technologii oraz tworzyw, wszystkie garnki podczas użytkowania brudzą się i mogą się przypalać. Radzimy, jak wyczyścić przypalony garnek, patelnię czy rondel wykonane z różnych materiałów.

Do codziennego mycia garnków i patelni najlepiej sprawdza się ciepła woda z dodatkiem płynu do mysia naczyń. Warto pamiętać, aby używać do tego miękkiej strony gąbki. W żadnym wypadku nie powinno się stosować żrących środków chemicznych, nawet jeżeli garnek jest bardzo zabrudzony. Takie środki mogą uszkodzić powierzchnię garnka. Natomiast niewypłukane chemikalia mogą spowodować zatrucie.

Do czyszczenia przypalonych garnków nie powinno się używać druciaka, skrobaka, noża, widelca bądź innych ostrych przedmiotów, gdyż rysują one trwale powłokę i niszczą jej strukturę. Mocno porysowane naczynie nie będzie spełniało swojego zadania. Szczególnie naczynia z różnymi specjalnymi powłokami np. nieprzywierającymi, narażone są na uszkodzenia mechaniczne. W przypadku zarysowania potrawa natychmiast przywrze do dna w uszkodzonym miejscu. Zdarta powłoka teflonowa wydziela substancje toksyczne niebezpieczne dla zdrowia.

Do czyszczenia przypalonych resztek nadają się drewniane lub silikonowe łopatki. Lepiej unikać mycia garnków i patelni w zmywarce. Do dużych naczyń nie zawsze dotrze odpowiednia ilość wody z detergentem i niedokładnie umyje naczynie. Gorąca para może zmatowić kolor pozbawiając naczynie blasku np. garnków miedzianych czy zniszczyć warstwę ochronną naczyń żeliwnych. Po umyciu wytrzyjmy naczynie do sucha chłonną ścierką bawełnianą, z mikrofibry albo ręcznikiem papierowym. Naczynia, na których pozostaje wilgoć, mogą zostać uszkodzone na skutek wytrącania się kamienia z wody i powłoka np. ceramiczna traci swoje nieprzywierające właściwości.

Więcej sposobów znajdziecie na muratordom.pl

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments