W wielu polskich domach w wieczór wigilijny podaje się zupę grzybową. Najlepsza wtedy jest postna zupa, ugotowana w sposób tradycyjny, na samym wywarze warzywnym. Do takiej zupy można dodać zwykły makaron, łazanki lub lane kluski. Do tego koniecznie drobno posiekany koperek lub natkę pietruszki. Zupę grzybową warto gotować w ciągu całego roku, nie tylko od święta. Można ją przygotować na wiele sposobów, jako bazę wykorzystując przepis na zupę tradycyjną. Smacznego!

Zupa grzybowa – tradycyjna

Składniki:

6 suszonych grzybów

włoszczyzna

1 cebula

1 łyżka masła

1 liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzyby starannie opłukać, zalać na kilka godzin przegotowaną, letnią wodą.

Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której były moczone. W czasie gotowania, dolewać stopniowo wrzącą wodę w takiej ilości, by na koniec została 1 szklanka mocnego wywaru.

Po ugotowaniu wywar przecedzić, grzyby pokrajać w cienkie paski.

Włoszczyznę umyć, oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać.

Włoszczyznę z cebulą zalać zimną wodą, gotować do miękkości razem z liściem i zielem angielskim.

Wywar z włoszczyzny przecedzić i połączyć z wywarem z grzybów, zagotować, dodać masło, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane grzyby.

Zupa grzybowa – zabielana

½ szklanki śmietany połączyć z 2 łyżkami mąki. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Połączyć z zupą grzybową, zagotować.

Krem z grzybów

Razem z warzywami ugotować ½ szklanki kaszy jęczmiennej. Po ugotowaniu całość przetrzeć, dodać pokrojone w paski grzyby i 1 szklankę śmietany. Zagotować.

Polewka grzybowa

Grzyby starannie opłukać, zalać na kilka godzin przegotowaną, letnią wodą.

Grzyby ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim oraz 4 ziemniakami pokrojonymi w kostkę.

Po ugotowaniu zupę doprawić 2 łyżkami mąki wymieszanymi z ½ szklanki śmietany. Doprawić solą, pieprzem oraz kwaskiem cytrynowym.

Zupa grzybowa – zasmażana

Przygotować zasmażkę sporządzoną z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła. Do ugotowanej zupy grzybowej – tradycyjnej dodać zasmażkę. Zagotować.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o