Ostra paprykowa marynata to kwintesencja smaków w tym daniu. Podkręca i cudownie aromatyzuje delikatne mięso z kurczaka. Tak przyrządzony drób doskonale komponuje się z ryżem, kaszą i ziemniakami. Zamiast surówki polecam jako dodatek kiszony ogórek, który wspaniale łączy orientalne smaki z naszą tradycyjną, domową kuchnią. Smacznego!
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka (ok. 40 dag)
4 łyżki nasion sezamu
3 łodygi zielonej cebulki lub ½ czerwonej cebuli
Marynata:
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski. Przygotować marynatę: wymieszać wszystkie składniki. Natrzeć mięso marynatą, przykryć miskę pokrywką i odstawić do lodówki na 3 godziny. Obtoczyć mięso w sezamie.
Rozgrzać patelnię, przełożyć mięso i smażyć 10 – 15 minut, co jakiś czas mieszając. Najlepiej od razu serwować, przed samym podaniem posypać danie pokrojoną w plasterki cebulką.
* Zamiast piersi kurczaka można wykorzystać pierś z indyka. Podczas smażenia można podlać odrobiną wytrawnego wina.