Cenię sałatkę z brokułów nie tylko za jej walory smakowe, ale również za jej łatwość w przygotowaniu. Wystarczy połączyć trzy składniki i możemy delektować się wyśmienitym smakiem. Najlepsze są brokuły lekko ugotowane, takie, które nie tracą swej jędrności. Nie ma potrzeby doprawiania tej sałatki, gdyż rodzynki, ze swym lekko kwaskowatym smakiem, przełamują monotonny smak brokułów i słodycz kukurydzy. Smacznego!

Składniki:

1 opakowanie mrożonych brokułów ( lub 1 świeży)

1 puszka kukurydzy

1 szklanka rodzynek

3 łyżki majonezu

Sól

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku, posolić. Do wrzątku wrzucić paczkę zamrożonych brokułów. Zaczekać, aż woda ponownie się zagotuje i od razu odcedzić i ostudzić.

Rodzynki przełożyć do szklanki, zalać wrzątkiem do pełna. Odczekać do ostygnięcia, odcedzić.

Do miski przełożyć ostudzone brokuły i rodzynki, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, delikatnie zamieszać.

* Sałatka z brokułów może stanowić samodzielny posiłek np. jako drugie śniadanie w pracy.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o