Sernik na zimno to propozycja dla wszystkich łasuchów, warty do przygotowania przez cały rok. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi owocami, mrożonymi, jak i z owocami z puszki, czy kompotu. Najważniejsze, by do sernika na zimno wybrać wysokiej jakości ser, gdyż to jego smak decyduje o walorach tego deseru. Warto również dobrać smak galaretki, do rodzaju owoców wykorzystanych do przygotowania sernika, truskawkową do truskawek, malinową do malin itp. Smacznego! 🙂
Składniki:
spód z ciasteczek
100 g masła
50 g cukru pudru
8 sztuk ciasteczek bakaliowych
masa serowa
1 kg twarogu sernikowego o smaku waniliowym
30 g żelatyny
60 ml soku jabłkowego do namoczenia żelatyny
400 ml śmietanki 30%
4 żółtka
150 g cukru
300 g owoców (truskawki, maliny, brzoskwinie)
Galaretka owocowa
Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszać z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciasteczka bakaliowe. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno formy, wyrównać i mocno docisnąć. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki.
Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będzie ubijana masa serowa, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
Żelatynę namoczyć w soku jabłkowym, odstawić do napęcznienia. Do miski wlać 200 ml śmietanki, dodać żółtka oraz cukier, zamieszać.
Na garnku z gotującą się wodą umieścić miskę, cały czas ubijając do napowietrzenia masy. Do gorącej i napowietrzonej masy, dodać żelatynę i mieszać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia.
Zdjąć miskę z garnka i stopniowo dodawać twaróg, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie i zacznie żelować, ubić pozostałe 200 ml śmietanki. Stopniowo dodawać śmietankę do masy serowej, dokładnie mieszając.
Masę stopniowo wlewać do formy, przesypując ją częścią owoców. Całą powierzchnię sernika posypać pozostałymi owocami i wstawiamy do lodówki na 30 minut do zestalenia.
Przygotować galaretkę zgodnie z zaleceniami z opakowania. Gdy galaretka będzie już zimna, ale jeszcze płynna, ostrożnie wylać ją na powierzchnię schłodzonego sernika i ponownie wstawić do lodówki, na około 1 godzinę.