Sernik na zimno to propozycja dla wszystkich łasuchów, warty do przygotowania przez cały rok. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi owocami, mrożonymi, jak i z owocami z puszki, czy kompotu. Najważniejsze, by do sernika na zimno wybrać wysokiej jakości ser, gdyż to jego smak decyduje o walorach tego deseru. Warto również dobrać smak galaretki, do rodzaju owoców wykorzystanych do przygotowania sernika, truskawkową do truskawek, malinową do malin itp. Smacznego! 🙂

Składniki:

spód z ciasteczek

100 g masła

50 g cukru pudru

8 sztuk ciasteczek bakaliowych

masa serowa

1 kg twarogu sernikowego o smaku waniliowym

30 g żelatyny

60 ml soku jabłkowego do namoczenia żelatyny

400 ml śmietanki 30%

4 żółtka

150 g cukru

300 g owoców (truskawki, maliny, brzoskwinie)

Galaretka owocowa

Przygotowanie:

Miękkie masło wymieszać z cukrem pudrem. Dodać pokruszone ciasteczka bakaliowe. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno formy, wyrównać i mocno docisnąć. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki.

Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będzie ubijana masa serowa, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.

Żelatynę namoczyć w soku jabłkowym, odstawić do napęcznienia. Do miski wlać 200 ml śmietanki, dodać żółtka oraz cukier, zamieszać.

Na garnku z gotującą się wodą umieścić miskę, cały czas ubijając do napowietrzenia masy. Do gorącej i napowietrzonej masy, dodać żelatynę i mieszać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia.

Zdjąć miskę z garnka i stopniowo dodawać twaróg, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie i zacznie żelować, ubić pozostałe 200 ml śmietanki. Stopniowo dodawać śmietankę do masy serowej, dokładnie mieszając.

Masę stopniowo wlewać do formy, przesypując ją częścią owoców. Całą powierzchnię sernika posypać pozostałymi owocami i wstawiamy do lodówki na 30 minut do zestalenia.

Przygotować galaretkę zgodnie z zaleceniami z opakowania. Gdy galaretka będzie już zimna, ale jeszcze płynna, ostrożnie wylać ją na powierzchnię schłodzonego sernika i ponownie wstawić do lodówki, na około 1 godzinę.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments