Czerwona kapusta różni się od białej nie tylko kolorem, ale również większą ilością witamin C, A, K i E, antyoksydantów oraz siarki. Ma niesamowicie korzystny wpływ na organizm, odmładza, redukuje poziom złego cholesterolu, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwbólowo, poprawia funkcjonowanie serca i wzroku, wspomaga trawienie. Powinna być obecna w codziennej diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż zawiera naturalną insulinę pomagającą kontrolować poziom cukru we krwi. Jedzmy surówki z czerwonej kapusty jak najczęściej!

Surówka z kapusty czerwonej po węgiersku

Składniki:

400 g kapusty czerwonej

2 strąki zielonej papryki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka oleju

1 jajko gotowane na twardo

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, usunąć głąb oraz zdrewniałe nerwy, cienko poszatkować. Paprykę oczyścić, opłukać, pozbawić gniazd nasiennych i pokrajać w paseczki. Kapustę połączyć z papryką.

W słoiczku wymieszać koncentrat pomidorowy, z olejem musztardą i przyprawami. Doprawić warzywa. Całość posypać posiekanym jajkiem.

Surówka z kapusty czerwonej z ogórkiem

Składniki:

400 g kapusty czerwonej

2 świeże ogórki

pęczek koperku

sól, pieprz, cukier do smaku

2 łyżki oleju

1 cebula

Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, usunąć głąb oraz zdrewniałe nerwy, cienko poszatkować. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć kapustę, ogórki oraz cebulę. Zamieszać.

Przygotować sos z oleju, soku z cytryny soli, cukru oraz pieprzu. Polać warzywa. Całość posypać posiekanym koperkiem, zamieszać.

Surówka z kapusty czerwonej z porzeczkami

Składniki:

400 g kapusty czerwonej

150 g dżemu z czarnej porzeczki

4 łyżki majonezu

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżeczka musztardy

sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, usunąć głąb oraz zdrewniałe nerwy, cienko poszatkować.Przygotować sos: połączyć na jednolitą masę majonez, musztardę, dżem oraz przyprawy. Kapustę wymieszać z sosem, posypać natką pietruszki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments