Czerwona kapusta różni się od białej nie tylko kolorem, ale również większą ilością witamin C, A, K i E, antyoksydantów oraz siarki. Ma niesamowicie korzystny wpływ na organizm, odmładza, redukuje poziom złego cholesterolu, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwbólowo, poprawia funkcjonowanie serca i wzroku, wspomaga trawienie. Powinna być obecna w codziennej diecie osób chorych na cukrzycę, gdyż zawiera naturalną insulinę pomagającą kontrolować poziom cukru we krwi. Jedzmy surówki z czerwonej kapusty jak najczęściej!
Surówka z kapusty czerwonej po węgiersku
Składniki:
400 g kapusty czerwonej
2 strąki zielonej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
1 jajko gotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, usunąć głąb oraz zdrewniałe nerwy, cienko poszatkować. Paprykę oczyścić, opłukać, pozbawić gniazd nasiennych i pokrajać w paseczki. Kapustę połączyć z papryką.
W słoiczku wymieszać koncentrat pomidorowy, z olejem musztardą i przyprawami. Doprawić warzywa. Całość posypać posiekanym jajkiem.
Surówka z kapusty czerwonej z ogórkiem
Składniki:
400 g kapusty czerwonej
2 świeże ogórki
pęczek koperku
sól, pieprz, cukier do smaku
2 łyżki oleju
1 cebula
Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, usunąć głąb oraz zdrewniałe nerwy, cienko poszatkować. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć kapustę, ogórki oraz cebulę. Zamieszać.
Przygotować sos z oleju, soku z cytryny soli, cukru oraz pieprzu. Polać warzywa. Całość posypać posiekanym koperkiem, zamieszać.
Surówka z kapusty czerwonej z porzeczkami
Składniki:
400 g kapusty czerwonej
150 g dżemu z czarnej porzeczki
4 łyżki majonezu
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, usunąć głąb oraz zdrewniałe nerwy, cienko poszatkować.Przygotować sos: połączyć na jednolitą masę majonez, musztardę, dżem oraz przyprawy. Kapustę wymieszać z sosem, posypać natką pietruszki.