Wiemy, jak szkodliwy dla naszego zdrowia jest cukier w dużych ilościach. Często jednak dajemy się nabrać pozornie zdrowej żywności. Batony zbożowe, płatki śniadaniowe, jogurty – wszystko „fit”. W jakich „zdrowych” produktach spożywczych znajduje się dodany, ukryty cukier i czym je zastępować?

Według Światowej Organizacji Zdrowia cukier dodany do żywności powinien dostarczać nie więcej niż 10 % energii całodziennego jadłospisu czyli przeciętnie 50 g (10-12 łyżeczek). Jednak wiele osób zjada 2-3-krotnie więcej cukru w ciągu dnia. Nadmiar cukru szkodzi naszemu zdrowiu, sprzyja m.in. wzrostowi masy ciała, zwiększa ryzyko insulinooporności oraz cukrzycy, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i nadciśnienia. Jest również powiązany z zaburzeniami poznawczymi jak demencja i choroba Alzheimera.

Świadomi ryzyka staramy się unikać jego nadmiaru. Sprawdzamy etykiety kupowanych produktów spodziewając się, że cukier to po prostu cukier i tak zostanie nazwany w liście składników produktu spożywczego. Niestety nie. Określeń na cukier w produktach spożywczych jest co najmniej 61! Najczęściej spotykane nazwy to: brązowy cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, syrop kukurydziany, słodzik kukurydziany, melasa, syrop ryżowy, krystaliczna fruktoza, dekstroza, organiczny odparowany sok z trzciny cukrowej, koncentrat soków owocowych, fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany, sacharoza.

Zdajemy sobie sprawę, że duże ilości cukru znajdują się w sklepowych słodyczach, ciastach, pączkach i napojach. Próbujemy unikać nadmiaru cukru i kalorycznych deserów. Ile razy jednak zastanawiamy się nad ilością cukru w produkcie, który uchodzi za zdrowy i pożądany w diecie? Wierzymy, że jeżeli produkt jest „fit”, albo „zdrowy”, to jego skład jest dobry. Które pozornie zdrowe produkty spożywcze zawierają dodany cukier?

Płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe to jeden z podstawowych elementów zdrowej diety. Jednak nawet te „fit” zawierają tyle cukru, co czekoladowe płatki dla dzieci. W składzie znajdziemy: ziarna zbóż, cukier, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, syrop glukozowy, melasa cukru trzcinowego, itd. Z pierwszych 7 składników aż 5 stanowi cukier pod różnymi nazwami.

Owsianki instant

Płatki, suszone owoce i orzechy wyglądają niepozornie. Jednak gdy sprawdzimy skład, owsianka przestaje sprawiać wrażenie zdrowej. Mamy z niej cukier pod różnymi postaciami, utwardzone oleje roślinne, mleko w proszku, emulgatory, aromaty i regulatory kwasowości. Warto jednak podkreślić, że znajdziemy owsianki z dobrym składem i bez cukru – należy jednak uważnie czytać etykiety.

Jogurty owocowe

W składzie mamy mleko, owoce i cukier rozbity na kilka elementów, żeby nie znalazł się na liście składników przed owocami. Takiego produktu nie uratuje kilka kawałków dodanych do niego owoców. W takim jogurcie znajdziemy ok. 14 g cukrów w 100 g. Dla porównania jogurt naturalny zawiera ok. 4 g laktozy (naturalnie występującego w nabiale cukru) w 100 g.

Batoniki zbożowe

Można spotkać batony z całkiem niezłym składem, bazujące na nieprzetworzonych produktach oraz takie, w których lista składników przypomina lekcję chemii. Warto uważnie przeczytać etykietę. Jeżeli cukier w jakiejkolwiek postaci jest na jednym z pierwszych pięciu miejsc w składzie, lepiej nie kupować. Większość sprzedawanych w Polsce batonów zbożowych składa się w około 30 % z cukru.

Batony białkowe

Popularne zarówno wśród osób trenujących, ale i tych, którzy szukają zdrowych przekąsek. Pozwalają zapomnieć o głodzie, ponieważ dostarczają dużo sycącego białka. W przypadku nielicznych batoników białkowych dostępnych na rynku rzeczywiście tak jest. Większość to jednak mieszanka cukru, tłuszczu i chemicznych dodatków. Rekord to aż 69 składników. Najgorsze batony białkowe mają w składzie około 30 g cukru.

Suszona żurawina

Polecana jako jedno z tzw. Superfoods. Jednak kupienie w supermarkecie suszonej żurawiny, do której nie dosypano cukru, jest prawie niemożliwe. Najczęściej spotykany skład to 50 % owoców żurawiny i 50 % cukru.

Keczup i gotowe sosy

Keczup byłby świetnym produktem spożywczym (zrobiony z pomidorów, dostarcza przeciwutleniającego likopenu), gdyby nie cukier na drugim miejscu w składzie. Wszelkie sosy jak barbeque, czosnkowy czy chili mogą zawierać nawet 3 łyżeczki cukru w jednej porcji.

Owoce z puszki

Niby owoce, jednak pływające w gęstym syropie glukozowo-fruktozowym, który drastycznie podnosi kaloryczność i ilość cukru w produkcie. Bardzo rzadko w sklepach zdarzają się owoce w zalewie z wody lub naturalnego soku owocowego.

Więcej o tym, gdzie dodawany jest cukier przeczytajcie na poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o