Na święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Lubimy ich atmosferę, rodzinne spotkania i wspólne chwile przy stole, na którym królują najróżniejsze przysmaki. Wiele z nich powstaje na bazie mąki, bez której żadne polskie święta nie mogą się obyć.

Z mąki robimy przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami. Mimo, że tegoroczne święta będą wyglądać nieco inaczej, zadbajmy o to, żeby na naszych stołach pojawiły się potrawy i wypieki, które stworzą wyjątkowy klimat Bożego Narodzenia.

Mąka to podstawa

Do wielu wigilijnych potraw wykorzystujemy mąkę. Na sklepowych półkach mamy bardzo dużo jej rodzajów. Wiec jak dobrać ten odpowiedni do makaronu, ciasta do uszek czy makowca? – Każda nasza mąka zawiera na opakowaniu przeznaczenie do czego idealnie się sprawdza. Najbardziej klasyczną mąką, po którą sięgają gospodynie, piekarze, cukiernicy czy inni domowi amatorzy wypieków jest Tota! mąka typ 450 tzw. tortowa. Jak nazwa nam podpowiada idealnie wychodzą z niej torty, ciasta czy biszkopty – mówi Sylwester Studniarek, dyrektor marki Tota! firmy Żabczyńscy – Młyny Zbożowe.

Miłośnicy domowego chleba z chrupiącą skórką również będą mieli możliwość wybrania najbardziej odpowiedniego dla nich produktu. W ofercie marki Tota! znajduje się wiele rodzajów mąki, z której pomocą będą mogli do woli kreować wyjątkowe wypieki.

– Do wypieków np. chleba idealnie sprawdzi się Tota! mąka żytnia, chlebowa, pełnoziarnista czy orkiszowa. Do przyrządzenia, już mniej świątecznej, ale wciąż domowej, pizzy mamy w ofercie mąkę pszenną typ 00 – dodaje ekspert.

Poszukuj swojego smaku

Według naszych ekspertów najlepszym sposobem na wynalezienie wyjątkowego smaku swoich potraw jest mieszanie mąki różnego typu, by uzyskać najbardziej optymalną mieszankę. Będzie ona nie tylko pieścić podniebienia naszych gości, ale zadba również o odpowiednią ilość wartości odżywczych tak, by po wystawnej uczcie nie czuć się ciężko i ospale.

– Planując świąteczne wypieki warto przygotować potrawy, które oprócz tego, że będą cieszyć nasze podniebienia smakiem, dostarczą nam również sporo wartości odżywczych. Warto w tym przypadku mieszać ze sobą różne mąki np. mąkę pełnoziarnistą czy orkiszową z mąką pszenną tortową. Dzięki takiemu łączeniu mąk, wzmocnimy smak chleba czy świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Połączenie mąk od Tota! chlebowej z tortową wzbogaci nam np. świąteczne pierniki – zauważa dyrektor.

Postaw na zdrowie

Wybierając składniki na potrawy, które pragniemy zaserwować naszym najbliższym zadbajmy o to, by były one jak najbardziej zdrowe i naturalne, bez dodatku niepotrzebnych ulepszaczy. Warto więc wybrać produkty, które sprawią, że nasze potrawy będą dobrze smakować i świątecznie wyglądać, a przy tym będą bardzo zdrowe.

– Tota! mąka oprócz tego, że wyróżnia się ciekawym designem na półce, jest produktem bez ulepszaczy. Świadczy o tym naturalny kolor produktu, a także wyjątkowy smak przyrządzonych potraw. Nasza mąka powstaje z regionalnych zbóż pochodzących z Lubelszczyzny oraz Zamojszczyzny – wyjaśnia dyr. Sylwester Studniarek.

Firma P.H.U.P „K.W.S. Żabczyńsy” to przedsiębiorstwo z bardzo bogatą historią, które działa już od 1942 roku, kiedy to Rafał Żabczyński wybudował pierwszy młyn pszenny w Łaskarzewie. Na Lubelszczyznę dotarli po 1998 roku po zakupie młyna żytniego w Stoczku Łukowskim.

Od 2017 roku są producentem wiodącej na Lubelszczyźnie mąki Tota!, która bardzo dobrze sprawdza się przy wyrobie ciast oraz wypiekach, dzięki szerokiej gamie produktów: mąka pszenna typ 450, 500, 750; mąka żytnia pełnoziarnista, żytnia 2000, żytnia razowa; mąka orkiszowa pełnoziarnista, a także mąka krupczatka oraz kasza manna i otręby pszenne.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments