Zapiekanki zaliczane są do potraw jednogarnkowych. Wszyscy takie lubimy, gdyż można do ich przygotowania wykorzystać wszystko to, co jest pod ręką, szybko się je przygotowuje i co najważniejsze, myje się tylko jeden garnek 🙂 Połączenie ziemniaków i serów pleśniowych daje wspaniały efekt. Może i nie jest to danie dla osób liczących kalorie, ale na pewno, dla wszystkich miłośników serów. Miłego pieczenia!

Składniki:

4 duże ziemniaki

2-3 różne sery pleśniowe

1 jajo

1 śmietana

pęczek koperku

1 papryczka chili

pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i gotować 15 minut. Odcedzić, pokroić na plastry.

Sery pleśniowe pokroić na cząstki.

Papryczkę chili oraz koperek drobno posiekać.

Jajo roztrzepać i wymieszać ze śmietaną.

W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, na wierzchu ser, posypać koperkiem i papryczką chili. Zalać śmietaną, popieprzyć.

Całość zapiekać w 180OC przez ok. 30 min.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o