W tym roku, II edycja miejskiego festiwalu kulinarnego promującego tradycyjną kuchnię Lublina i regionu wystartuje pod nową nazwą. Festiwal „Kuchnia Inspiracji” rusza 3 listopada, a jego tematem przewodnim i głównym składnikiem przygotowywanych potraw będzie burak.
– Bogactwo kulinarne Lublina, wynikające z jego wielokulturowości, to wyjątkowy atut i doskonałe źródło inspiracji dla lubelskiej branży gastronomicznej. Dlatego serdecznie zachęcam do udziału w kolejnej edycji miejskiego festiwalu promującego lubelską kuchnię. To doskonała okazja do poznania lokalnych smaków i tradycji kulinarnych naszego miasta. W przygotowanej przez partnerów festiwalu ofercie, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Lublina ds. kultury, sportu i partycypacji.
Festiwal „Kuchnia Inspiracji” rozpocznie się 3 listopada i potrwa do końca miesiąca. W tym czasie mieszkanki i mieszkańcy Lublina oraz goście odwiedzający nasze miasto będą mogli próbować festiwalowych dań w 15 lubelskich restauracjach. Każdy lokal, który jest partnerem wydarzenia opracował specjalne menu festiwalowe oparte na tegorocznym motywie przewodnim, którym jest burak. Wśród przygotowanych propozycji znalazły się, m.in.: autorskie i tradycyjne odsłony barszczu, gofry, sałatki, kremy, tatar, a także desery.
W ramach Festiwalu zaplanowano również wydarzenia towarzyszące nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W harmonogramie znalazły się obiady degustacyjne i warsztaty kulinarne oraz spacery z Przewodnikami Inspiracji wiodące śladem lubelskich smaków. Każdy ze spacerów zakończy się miłą, kulinarną niespodzianką.
Ponadto w listopadowe soboty, w przestrzeni Lubartowska 77, odbędą się tematyczne targi, podczas których uczestnicy będą mogli poszerzyć wiedzę na temat kuchni regionu oraz nabyć lokalne produkty i wyroby. Na poszczególne wydarzenia należy zapisywać się bezpośrednio u partnerów festiwalu. Część z proponowanych aktywności jest odpłatna.
Nowością w programie tegorocznej edycji jest współorganizowany z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie konkurs kulinarny dla studentów gastronomii. W ramach wydarzenia młodzi kucharze będą przygotowywali w określonych ramach czasowych smaczne i atrakcyjnie wyglądające dania z burakiem w roli głównej. W jury, które oceni efekty ich zmagań, zasiądą wykładowcy uniwersyteccy i doświadczeni lubelscy szefowie kuchni. Rywalizację zaplanowano 24 listopada, kiedy świętujemy Dzień Buraka.
Szczegóły dotyczące Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, program wydarzeń oraz menu partnerów dostępne są na stronie www.kuchniainspiracji.lublin.eu.
Źródło: Miasto Lublin
Fot. Miasto Lublin