POLITYKA PRYWATNOŚCI I OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

1. MED24 sp. z o.o. sp. komandytowa z siedzibą w Lublinie (zwana dalej Administratorem), właściciel portalu funkcjonującego pod adresem lubelski.pl (zwany dalej Serwisem) przykłada szczególną wagę do respektowania prawa Użytkowników do ochrony prywatności. Dlatego też gromadzimy minimum informacji dotyczących Użytkowników, które pomagają nam cały czas dostosowywać Serwis do ich oczekiwań. W tym celu zbieramy i przetwarzamy niezbędne dane, w tym, za zgodą Użytkowników, dane osobowe.

2. W naszym Serwisie używamy technologii, takich jak pliki cookies. Służą one do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam. Dzięki nim analizujemy też ruch na portalu, a nasz Użytkownik widzi reklamy najlepiej dopasowane do jego preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na urządzeniu Użytkownika (komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, gdy Użytkownik odwiedza różne strony w Internecie.

3. W naszym Serwisie stosujemy następujące rodzaje plików cookies:

* „niezbędne” pliki cookies – umożliwiają one korzystanie z naszych usług, np. takie, które wymagają uwierzytelniania w ramach serwisu,

* pliki cookies w celach zapewnienia bezpieczeństwa – są one wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu,

* „wydajnościowe” pliki cookies – umożliwiają one zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu,

* „funkcjonalne” pliki cookies – umożliwiają one zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień,

* „reklamowe” pliki cookies – umożliwiają one dostarczanie Użytkownikowi reklam dostosowanych do jego preferencji.

4. Większość używanych przeglądarek (na komputerach i urządzeniach mobilnych) domyślnie akceptuje pliki „cookies”. Jeśli Użytkownik chce to zmienić, może to uczynić za pomocą ustawień w przeglądarce. Zastrzegamy jednak, że wiele plików „cookies” pozwala na sprawniejsze korzystanie z naszego Serwisu. W związku z tym wyłączenie ich może spowodować jego niewłaściwe wyświetlanie się.

5. Z dniem 25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, m.in. w Polsce. Prawo to nakłada na administratora danych szereg obowiązków, m.in. obowiązek poinformowania Użytkownika o sposobie przetwarzania jego danych oraz celach, w jakich są one przetwarzane, a także wynikających z tego tytułu uprawnieniach Użytkownika.

6. Dane osobowe to informacje pozwalające zidentyfikować osobę fizyczną. W przypadku korzystania z naszego Serwisu takimi danymi są np. adres e-mail, adres IP lub Twoje dane w koncie poczty elektronicznej. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies, których używasz podczas korzystania z naszych usług. Jeśli Użytkownik jest osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, prosimy by przekazał tę informację swoim prawnym opiekunom, by dokładnie wyjaśnili mu, na czym polega ochrona prywatności.

7. Przetwarzamy dane Użytkowników, bo jest to niezbędne do wykonania umowy o świadczenie usług. Rozumiemy przez to zapewnienie Użytkownikom sprawnego i bezpiecznego korzystanie z naszego Serwisu. Umowy o świadczenie usług to w naszym przypadku regulamin portalu lubelski.pl, który Użytkownik akceptuje w momencie decyzji o korzystaniu z naszych usług. Kolejną przesłanką przetwarzania danych jest interes administratora danych. Należy przez to rozumieć dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody Użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach). Do przetwarzania danych jest niezbędna dobrowolna zgoda Użytkownika.

8. Dane Użytkownika przetwarzane będą przez nas wyłącznie w przypadku posiadania przez nas dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych. Dane będą przetwarzane do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania. Jeśli było konieczne udzielenie zgody na ich przetwarzanie, będą przetwarzane do momentu jej cofnięcia lub ograniczenia. W przypadku, gdy są niezbędne do wykonania umowy – przez cały czas jej wykonywania. A gdy podstawą przetwarzania danych był uzasadniony interes administratora – do czasu jego istnienia.

9. Administratorem danych Użytkowników jest MED24 sp. z o.o sp. komandytowa z siedzibą w Lublinie, będąca wydawcą portalu lubelski.pl. Użytkownik może się z nami skontaktować poprzez adres mailowy: redakcja@lubelski.pl.

10. Dane Użytkownika są wykorzystywane wyłącznie na użytek własny administratora danych. Od tej reguły istnieje wyjątek – w przypadkach określonych w przepisach prawa możemy zostać zobligowani do przekazania danych Użytkownika podmiotom, takim jak policja lub prokuratura. Organy te uprzednio będą musiały wystąpić do administratora danych z takim żądaniem, równocześnie wskazując odpowiednią podstawę prawną.

11. Zgodnie z RODO przysługują Użytkownikowi następujące uprawnienia wobec jego danych i ich przetwarzania przez administratora. Jeśli udzielił on zgody na przetwarzanie danych, może ją w każdej chwili wycofać. Użytkownik ma również prawo żądać dostępu do jego danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzani danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora.

12. Wyrażenie zgody na przetwarzanie danych w związku z korzystaniem przez Użytkownika z portalu Wydawcy w celach marketingowych (obejmujące niezbędne działania analityczne na podstawie aktywności Użytkownika na stronie internetowej), w tym ich przetwarzanie w plikach cookies, jest dobrowolne. W każdej chwili Użytkownik może wycofać udzieloną zgodę lub ją ograniczyć, lub zażądać poprawienia danych. Z tym jednak zastrzeżeniem, że cofniecie udzielonej zgody lub jej brak, może sprawić, że nie zapewnimy mu dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług.

13. Po zapoznaniu się z informacjami, kliknij przycisk „wyrażam zgodę”.