Mięsa pieczone w jabłkach to propozycja na wykwintne dania, proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych. Kurczak pieczony w cydrze, z pikantnym pieprzem cayenne i sosem śmietanowym to bogactwo smaku, zaś schab pieczony z jabłkami, to wyśmienite mięso zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego!
Kurczak w jabłkach i cydrze
Składniki:
1 kurczak
½ litra cydru
250 ml śmietany
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka oliwy do natarcia kurczaka
1 łyżka oliwy do marynaty
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą z solą, pieprzem, pieprzem cayenne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 1 ½ godziny. Po upływie 45 minut do kurczaka dodać 250 ml cydru.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć jabłka przyprawione solą i cynamonem. Przełożyć z patelni do miseczki.
Na opróżnioną patelnię wlać sos z upieczonego kurczaka, pozostały cydr, lekko odparować. Dodać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje.
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje, obłożyć jabłkami. Sos podać w sosjerce.
* Cydr można zastąpić białym, wytrawnym winem.
Schab pieczony z jabłkami
Składniki:
1 ½ schabu bez kości
po 1 łyżce soli, pieprzu i majeranku
tłuszcz do smażenia
sos jabłkowy:
5 jabłek
1 cebula
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, obsmażyć schab z każdej strony, do zamknięcia porów.
Obsmażone mięso przełożyć do naczynia do zapiekania. Do patelni dodać 3 łyżki wody, zebrać smak i przelać do naczynia ze schabem. Piec w piekarniku przez jedną godzinę w temperaturze 180 stopni C. Kilka razy mięso podlać sosem spod pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.
Pokrojone jabłka i cebulę dodać do piekącego się mięsa i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik. Wyjąć upieczone jabłka z cebulą i sosem, przełożyć do rondelka, zmiksować.
Schab ponownie włożyć do naczynia w którym się piekł i wstawić do jeszcze gorącego piekarnika na 15 minut, by stężał. Po tym czasie wyjąć mięso na deskę, pokroić na porcje, przełożyć na półmisek i polać sosem jabłkowym.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels