Podstawą błyskawicznych dipów jest majonez, do którego wystarczy dodać wyrazisty składnik, by otrzymać wspaniały sos. Tym dodatkiem może być pasta z sezamu lub pomidorów, dowolne pesto, ser, zioła czy anchois. Taki dip uatrakcyjni rozmaite kanapki, przekąski, surówki oraz dania. Osoby dbające o linię mogą tradycyjny majonez zastąpić wersją light lub roślinną.

Dip z papryki pieczonej

Składniki:

1 upieczona papryka czerwona

5 łyżek majonezu

Przygotowanie:

Upieczoną paprykę obrać ze skórki, zmiksować z majonezem na gładki dip.

* Do dipu można wykorzystać kupioną w sklepie, upieczoną paprykę, po uprzednim odsączeniu jej z zalewy.

Dip z pastą tahini

Składniki:

6 łyżek majonezu

2 łyżki pasty tahini

2 łyżki soku z cytryny

4-6 łyżek zimnej wody

1 ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos.

Dip mojonezowo-sojowy

Składniki:

3 łyżki majonezu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać na gładki sos.

Dip pomidorowy

Składniki:

4 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać na gładki sos.

Dip serowy

Składniki:

5 łyżek majonezu

1 ząbek czosnku

3 łyżki startego na tarce sera żółtego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać.

* Ser żółty można zastąpić serem pleśniowym.

Dip z pesto

Składniki:

5 łyżek majonezu

2 łyżki pesto

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments