Podstawą błyskawicznych dipów jest majonez, do którego wystarczy dodać wyrazisty składnik, by otrzymać wspaniały sos. Tym dodatkiem może być pasta z sezamu lub pomidorów, dowolne pesto, ser, zioła czy anchois. Taki dip uatrakcyjni rozmaite kanapki, przekąski, surówki oraz dania. Osoby dbające o linię mogą tradycyjny majonez zastąpić wersją light lub roślinną.
Dip z papryki pieczonej
Składniki:
1 upieczona papryka czerwona
5 łyżek majonezu
Przygotowanie:
Upieczoną paprykę obrać ze skórki, zmiksować z majonezem na gładki dip.
* Do dipu można wykorzystać kupioną w sklepie, upieczoną paprykę, po uprzednim odsączeniu jej z zalewy.
Dip z pastą tahini
Składniki:
6 łyżek majonezu
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
4-6 łyżek zimnej wody
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos.
Dip mojonezowo-sojowy
Składniki:
3 łyżki majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać na gładki sos.
Dip pomidorowy
Składniki:
4 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać na gładki sos.
Dip serowy
Składniki:
5 łyżek majonezu
1 ząbek czosnku
3 łyżki startego na tarce sera żółtego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać.
* Ser żółty można zastąpić serem pleśniowym.
Dip z pesto
Składniki:
5 łyżek majonezu
2 łyżki pesto
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać.