Danie w słoiku może być propozycją na zdrowy posiłek do pracy. Szkło jest ekologiczne, zdrowe i bezpieczne. Jedzenie przechowywane w słoiku długo zachowuje świeżość, nawet przez kilka dni, dzięki szczelnej pokrywce. Słoiki ponadto łatwo się myje i sterylizuje, a że są uniwersalne, można do nich wkładać prawie wszystko. Sałatka z ryżu i tofu to danie nie tylko dla wegetarian. Wspaniałe połączenie chrupiących warzyw, pikantnego tofu i sycącego ryżu stanowi idealny przepis na smaczny lunch dla każdego. Smacznego!

Składniki:

(na 1 porcję)

2 łyżki ostrego sosu paprykowego

1 łyżka słodkiego sosu chili

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka wody

½ szklanki twardego tofu, pokrojonego w kostkę

1 szklanka wody

½ szklanki długoziarnistego, białego ryżu

¼ łyżeczki soli

1 łyżka oleju rzepakowego

½ szklanki ogórka

½ szklanki marchewki

½ szklanki rzodkiewek

½ szklanki groszku konserwowego

½ szklanki posiekanej natki pietruszki, mięty, kolendry

1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszać 1 łyżeczkę ostrego sosu paprykowego, sos chili, olej sezamowy, 1 łyżkę wody. Do marynaty włożyć pokrojone tofu, wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę (tofu nie należy marynować dłużej niż 4 godziny).

Ugotować ryż, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Ogórka i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić w grubą kostkę.

Średniej wielkości rondel z olejem rzepakowym postawić na palnik, rozgrzać. Odsączyć tofu z marynaty (marynatę wylać), włożyć do rondla. Tofu smażyć przez 1 minutę, obrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Zmniejszyć ogień i dalej smażyć przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Tofu powinno równomiernie stać się brązowe ze wszystkich stron. Usmażone tofu przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, ostudzić.

Warstwami układać w słoiku: ryż wymieszany z groszkiem, tofu, ogórek, marchewkę, rzodkiewkę, zieleninę. Posypać sezamem i polać resztką sosu paprykowego (1 łyżka).

Zamknąć szczelnie słoik, można przechowywać w lodówce do 3 dni.

* Sałatkę ryżową z tofu można zjeść na ciepło, należy odkręcić pokrywkę ze słoika, słoik wstawić do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę i lekko podgrzać.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments