Dynia piżmowa charakteryzuje się specyficznym smakiem i odmiennym od pozostałych gatunków dyń, podłużnym kształtem przypominającym gruszkę. Podczas pieczenia zyskuje na smaku, gdyż dzięki obróbce termicznej, staje się przyjemnie maślana i do tego można ją jeść razem ze skórką. Warto upiec większą ilość dyni, gdyż pozostałej po posiłku porcji, można przygotować błyskawiczną sałatkę. Smacznego!

Dynia zapiekana z ziołami

Składniki:

1 kg dyni piżmowej

3 łyżeczki soli

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka tymianku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka pieprzu ziołowego

4 łyżki startego parmezanu

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Dynie przeciąć wzdłuż na pół, pozbawić gniazda nasiennego z pestkami, pozostawiając skórkę. Położyć przekrojoną dynię na desce do krojenia, skórką do góry. Ponacinać ją w cienkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

W miseczce wymieszać oliwę z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i przyprawami. Przygotować blaszkę do pieczenia.

Na blaszkę ułożyć ponacinaną dynię, lekko rozchylić nacięcia i posmarować oliwą z przyprawami. Piec w gorącym piekarniku około 15 minut. Wyjąć blaszkę, posypać dynię parmezanem i ponownie zapiec 2-3 minuty. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Dynia zapiekana z mięsem mielonym

Składniki:

1 dynia piżmowa

500 g mięsa mielonego

150-200 g sera typu feta

1 cebula

1 jajo

3 łyżki oleju

sól i pieprz

ostra papryka w proszku, majeranek

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół wzdłuż jej dłuższego boku. Usunąć pestki przy użyciu łyżki. Ułożyć dynię w blaszce do pieczenia, posmarować ją olejem i posypać ostrą papryką w proszku. Przykryć folią aluminiową i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z olejem. Dodać mięso mielone, majeranek, sól i pieprz, delikatnie przesmażyć. Wyłączyć gaz pod patelnią i wkruszyć do lekko ostudzonego farszu fetę oraz jajo, dokładnie zamieszać.

Wyjąć dynię z piekarnika, nadziać farszem i wstawić ponownie do piekarnika (bez przykrywania folią) i piec kolejne 15 minut.

Sałatka z pieczonej dyni

Składniki:

50 dag upieczonej dynia, pokrojonej w grubą kostkę

1 jabłko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sok z ½ cytryny

1 łyżka majonezu

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Wymieszać dynię z jabłkiem, majonezem, posiekaną natką pietruszki, solą oraz pieprzem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments