Dynia piżmowa charakteryzuje się specyficznym smakiem i odmiennym od pozostałych gatunków dyń, podłużnym kształtem przypominającym gruszkę. Podczas pieczenia zyskuje na smaku, gdyż dzięki obróbce termicznej, staje się przyjemnie maślana i do tego można ją jeść razem ze skórką. Warto upiec większą ilość dyni, gdyż pozostałej po posiłku porcji, można przygotować błyskawiczną sałatkę. Smacznego!
Dynia zapiekana z ziołami
Składniki:
1 kg dyni piżmowej
3 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka tymianku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka pieprzu ziołowego
4 łyżki startego parmezanu
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Dynie przeciąć wzdłuż na pół, pozbawić gniazda nasiennego z pestkami, pozostawiając skórkę. Położyć przekrojoną dynię na desce do krojenia, skórką do góry. Ponacinać ją w cienkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
W miseczce wymieszać oliwę z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i przyprawami. Przygotować blaszkę do pieczenia.
Na blaszkę ułożyć ponacinaną dynię, lekko rozchylić nacięcia i posmarować oliwą z przyprawami. Piec w gorącym piekarniku około 15 minut. Wyjąć blaszkę, posypać dynię parmezanem i ponownie zapiec 2-3 minuty. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dynia zapiekana z mięsem mielonym
Składniki:
1 dynia piżmowa
500 g mięsa mielonego
150-200 g sera typu feta
1 cebula
1 jajo
3 łyżki oleju
sól i pieprz
ostra papryka w proszku, majeranek
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół wzdłuż jej dłuższego boku. Usunąć pestki przy użyciu łyżki. Ułożyć dynię w blaszce do pieczenia, posmarować ją olejem i posypać ostrą papryką w proszku. Przykryć folią aluminiową i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z olejem. Dodać mięso mielone, majeranek, sól i pieprz, delikatnie przesmażyć. Wyłączyć gaz pod patelnią i wkruszyć do lekko ostudzonego farszu fetę oraz jajo, dokładnie zamieszać.
Wyjąć dynię z piekarnika, nadziać farszem i wstawić ponownie do piekarnika (bez przykrywania folią) i piec kolejne 15 minut.
Sałatka z pieczonej dyni
Składniki:
50 dag upieczonej dynia, pokrojonej w grubą kostkę
1 jabłko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sok z ½ cytryny
1 łyżka majonezu
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Wymieszać dynię z jabłkiem, majonezem, posiekaną natką pietruszki, solą oraz pieprzem.