Wódka i likier cytrynowy znakomicie sprawdzają się w czasie wzmożonych zachorowań na grypę. Po przemarznięciu lub przy pierwszych objawach infekcji, warto rozgrzać się kieliszkiem aromatycznego trunku. Dodatkowo likier cytrynowy wspomaga trawienie, dodaje sił witalnych i wspaniale poprawia nastrój. Polecam cytrynowy trunek dr Górnickiej, który podnosi ciśnienie i dodaje energii.
Wódka cytrynowa
Składniki:
2 duże cytryny
½ kg cukru
1 litr spirytusu 70%
1 lir wody
Przygotowanie:
Umyć cytryny, wycisnąć z nich sok. Do cukru dodać sok z cytryn, zamieszać. W szklanym słoju zmieszać spirytus z wodą, dodać cukier nasączony sokiem z cytryn, zamknąć, potrząsnąć słojem i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.
Po miesiącu przefiltrować i rozlać do butelek. Przenieść butelki do piwnicy na dwa miesiące.
Likier cytrynowy
Składniki:
skórki z 2 dużych cytryn
1,5 litra spirytusu 70%
½ laski wanilii
1 kg cukru
0,5 litra wody
Przygotowanie:
Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć, obrać skórkę, usunąć białą błonkę. Oczyszczoną skórkę włożyć do słoja, dodać wanilię, zalać 1 litrem spirytusu. Zamknąć słój, odstawić w ciemne miejsce na cztery dni. Zlać alkohol i przefiltrować.
Przygotować syrop z cukru i wody, zagotować, ostudzić i odszumować. Do słoja wlać syrop cukrowy, dodać przefiltrowany spirytus oraz dodać pozostałe 0,5 litra spirytusu. Dokładnie zamieszać, rozlać do butelek. Wynieść do piwnicy i odczekać trzy miesiące.
Cytrynowy trunek uzdrawiający
Sok z jednej cytryny i napar z 1 łyżki melisy zalać 1 szklanką wrzątku. Dodać 1 kieliszek wódki lub rumu.