Ocet owocowy można przygotować z większości owoców, jednak najpopularniejszym wśród octów naturalnych jest ocet jabłkowy, który swój prym zawdzięcza całorocznej dostępności jabłek oraz swemu neutralnemu smakowi oraz jasnej, słomkowej barwie. Przygotowanie octu w warunkach domowych jest bardzo proste i zajmuje najwyżej kwadrans. Warto go robić, gdyż jest o wiele wartościowszy i dużo smaczniejszy od tego kupowanego w sklepach. Ocet domowy, sporządzony z niepryskanych nawozami jabłek, jest naturalny, bez konserwantów i pełen właściwości prozdrowotnych. Wystarczy codziennie rano wypić szklankę wody z dodatkiem 1 łyżki octu jabłkowego, by obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, wyregulować poziom glukozy we krwi i wspomóc odchudzanie. Wykorzystujmy ocet jabłkowy dla jego cudownego smaku, zdrowia i urody!

Składniki:

1 kg jabłek

1 l wody

4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki i przełożyć do wyparzonego słoja.

Przegotować wodę z cukrem, ostudzić. Gdy woda będzie letnia, zalać owoce, do ich całkowitego zakrycia.

Słój zakryć lnianą ściereczką lub gazą i założyć gumkę. Odstawić w ciepłe miejsce.

Ważne, by przez cały czas jabłka były zakryte płynem. Od czasu do czasu można zamieszać zawartość słoika przy użyciu drewnianej łyżki.

Ocet jest gotowy, gdy zakończy się proces fermentacji, zalewa przestanie się pienić i nie będą tworzyły się bąbelki. Gotowy ocet przefiltrować przez gazę, przelać do butelek i szczelnie zakręcić.

* W ten sam sposób można przygotować ocet z większości owoców, jednak najlepsze są octy: malinowy, truskawkowy, wiśniowy, winogronowy oraz śliwkowy. Każdy ma odmienną barwę i smak.

* Cukier można zastąpić miodem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments