Kiedyś uważano, że dobry kucharz powinien umieć przygotować minimum 12 dań z kiełbasy. Współczesna kuchnia ograniczyła znacznie sposoby na wykorzystanie kiełbas w kuchni, zwłaszcza na gorąco podaje się je głównie przypieczone na grillu lub smażone na patelni, w towarzystwie cebuli, musztardy i keczupu. Szkoda, dlatego zapraszam do wypróbowania staropolskich receptur, na wspaniałe dania z kiełbasą w roli głównej, smacznego!
Kiełbasa w sosie cebulowym
Składniki:
½ kg wiejskiej kiełbasy wieprzowej
6 dag masła
2 dag maki
2 cebule
1 cytryna
1 liść laurowy
po 3 ziarna ziela angielskiego, pieprzu czarnego
2 łyżki cukru
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Ugotować kiełbasę w małej ilości wody (nie wylewać wywaru). Przygotować karmel: na patelnię wsypać łyżeczkę cukru, silnie podgrzewać, a kiedy cukier zmieni kolor na brązowy, wlać trochę wody, rozpuścić cukier, skarmelizować go i przelać do osobnego naczynia.
W moździerzu rozdrobnić ziarna przypraw. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić ją, na koniec dodać mąkę,. Chwilę podsmażyć, rozcieńczyć wodą. Dodać rozdrobnione przyprawy, sok z cytryny, karmel, pozostałą łyżkę cukru oraz wywar z gotowania kiełbasy i zagotować. Kiełbasę pokroić w grube plastry, dodać do sosu. Całość krótko gotować.
Kiełbasa w cieście
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
2 jaja
8 łyżek wody
3 łyżki oleju
sól
tłuszcz do smażenia
30 dag grubej kiełbasy (szynkowa, mortadela)
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę rozmącić z żółtkami, olejem i wodą. Rozmieszać z pianą z białek, posolić. Kiełbasę pozbawić skórki, pokroić w grube plastry. Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z ostrym, gorącym sosem (pomidorowym, musztardowym lub korniszonowym).
* W ten sposób można przygotować plastry ugotowanej szynki.
Kiełbasa w sosie musztardowym
Składniki:
300 g białej kiełbasy
5 dag musztardy
1 łyżeczka szczypiorku
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka natki pietruszki
2 małe cebulki
2 cytryny
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki cukru
2 ugotowane żółtka jajecznej
czarny pieprz mielony
1 kieliszek czerwonego wina
Przygotowanie:
Ugotować kiełbasę. Żółtka jaj utrzeć z oliwą. Natkę pietruszki, szczypiorek, poszatkowane cebulki oraz estragon utłuc na miazgę w moździerzu. Dodać sok z cytryn, dokładnie wymieszać.
Dodać utarte żółtka i pozostałe składniki, ponownie wymieszać i połączyć do uzyskania jednolitego sosu. Kiełbasę pokroić w talarki, obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Przełożyć do salaterki, zalać sosem i wymieszać. Tak przygotowane danie podawać w miseczkach, ze względu na jego konsystencję należy je spożywać przy użyciu łyżki z dodatkiem ulubionego pieczywa.