Upieczenie smacznego ciasta bezglutenowego nie musi być trudne, wystarczy zastosować sprawdzone receptury i składniki. Na rynku dostępnych jest wiele mąk bezglutenowych, skrobi i specjalnych dodatków, takich jak na przykład łuska babki jajowatej, która z powodzeniem zastępuje gluten. Do tego ulubione dodatki i pyszna domowa pizza gotowa! Smacznego!

Pizza Marinara

Składniki:

Zaczyn

60 g mąki ryżowej

10 g skrobi ryżowej

1 g świeżych drożdży

100 ml wody

Ciasto właściwe

50 g skrobi ryżowej

40 g mąki z sorgo

25 g ciecierzycy

20 g tapioki

10 g mąki jaglanej

6 g łuski babki jajowatej

110 ml wody

1 łyżka oliwy

½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

30 ml pasty pomidorowej

ser żółty lub wegański

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 10-12 godzin w ciepłe miejsce.

Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać łuskę babki oraz zaczyn. Delikatnie wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Po kilku minutach dodać sól i oliwę, zagniatać do połączenia składników.

Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy tak się stanie, złożyć ciasto* i odstawić na kolejną godzinę.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę obsypaną mąką ryżową, uformować placek na pizzę. Do pasty pomidorowej wycisnąć za pomocą praski czosnek, zamieszać. Na placek nałożyć pastę pomidorową, całość delikatnie spryskać wodą. Wstawić do nagrzanego do 240 stopni C piekarnika, piec przez 15 minut.

* Złożenie ciasta polega na jego delikatnemu spłaszczeniu, złożeniu jego boków na wzór koperty, po czym uformowaniu kuli i przełożeniu jej do naczynia, gładką częścią do góry.

Pizza ziemniaczana

Składniki:

300 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko

30 g mąki ryżowej

20 g tapioki

10 g skrobi ziemniaczanej

10 g mąki z ciecierzycy

szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz

1 łyżeczka masła

Dodatki wedle uznania

pasta pomidorowa, pieczarki, ser, tuńczyk, salami

Przygotowanie:

Ziemniaki ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, zagniatać przez kilka minut. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta uformować placek na pizzę.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C, wstawić blaszkę z ciastem (bez dodatków) i piec przez 30 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć ulubione dodatki i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments