Upieczenie smacznego ciasta bezglutenowego nie musi być trudne, wystarczy zastosować sprawdzone receptury i składniki. Na rynku dostępnych jest wiele mąk bezglutenowych, skrobi i specjalnych dodatków, takich jak na przykład łuska babki jajowatej, która z powodzeniem zastępuje gluten. Do tego ulubione dodatki i pyszna domowa pizza gotowa! Smacznego!
Pizza Marinara
Składniki:
Zaczyn
60 g mąki ryżowej
10 g skrobi ryżowej
1 g świeżych drożdży
100 ml wody
Ciasto właściwe
50 g skrobi ryżowej
40 g mąki z sorgo
25 g ciecierzycy
20 g tapioki
10 g mąki jaglanej
6 g łuski babki jajowatej
110 ml wody
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
30 ml pasty pomidorowej
ser żółty lub wegański
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 10-12 godzin w ciepłe miejsce.
Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać łuskę babki oraz zaczyn. Delikatnie wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Po kilku minutach dodać sól i oliwę, zagniatać do połączenia składników.
Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy tak się stanie, złożyć ciasto* i odstawić na kolejną godzinę.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę obsypaną mąką ryżową, uformować placek na pizzę. Do pasty pomidorowej wycisnąć za pomocą praski czosnek, zamieszać. Na placek nałożyć pastę pomidorową, całość delikatnie spryskać wodą. Wstawić do nagrzanego do 240 stopni C piekarnika, piec przez 15 minut.
* Złożenie ciasta polega na jego delikatnemu spłaszczeniu, złożeniu jego boków na wzór koperty, po czym uformowaniu kuli i przełożeniu jej do naczynia, gładką częścią do góry.
Pizza ziemniaczana
Składniki:
300 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
30 g mąki ryżowej
20 g tapioki
10 g skrobi ziemniaczanej
10 g mąki z ciecierzycy
szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
1 łyżeczka masła
Dodatki wedle uznania
pasta pomidorowa, pieczarki, ser, tuńczyk, salami
Przygotowanie:
Ziemniaki ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, zagniatać przez kilka minut. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta uformować placek na pizzę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C, wstawić blaszkę z ciastem (bez dodatków) i piec przez 30 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć ulubione dodatki i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.