Ciastka są bardzo proste i szybkie do przygotowania, a ich smak przewyższa każde, kupione w sklepie. Z tych receptur ciasteczka udadzą się doskonale każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi. Gdy nie ma w domu foremek do wycinania ciasteczek, wystarczy każdą porcję ciasta pociąć nożem na kwadraty lub trójkąty, też będzie dobrze. Ciastka można upiec z wyprzedzeniem, gdyż można je przechowywać do tygodnia, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Ciasteczka Figaro
Składniki:
Ciasto kruche:
60 dag mąki
8 żółtek z jajek
35 dag masła
20 dag cukru
Beza:
8 białek z jajek
10 dag cukru pudru
50 dag dżemu lub powideł
Przygotowanie:
Mąkę po odważeniu przesiać przez sitko, dodać żółtka, masło i cukier. Zagnieść ciasto, aż do rozpuszczenia się cukru. Odłożyć w chłodne miejsce.
Przygotować bezę. Białko ubić na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Ciasto rozwałkować, przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę.
Nałożyć warstwę dżemu, na to pianę z białek. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni C, piec około 1 godziny. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka na niewielkie porcje.
Ciasteczka z makiem
Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru
1 paczka proszku do pieczenia
20 dag utartego maku
15 dag masła
1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę po odważeniu przesiać przez sitko, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier. Składniki posiekać nożem, szybko wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ½ cm, wykrawać foremką dowolne wzory, lub pociąć na małe kwadraty nożem.
Ciasteczka wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Każde posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem i kryształkami grubego cukru.
Piec na złoty kolor około 20 minut, w średnio nagrzanym piekarniku.
Ciasteczka maślane
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli
250 g masła o temperaturze pokojowej
½ szklanki cukru pudru
1 laska wanilii lub 3 łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Półkę w piekarniku ustawić pośrodku. Przygotować tortownicę z ruchomym dnem o średnicy 25 cm. W misce wymieszać przesiane obydwie mąki, dodać sól i odstawić.
Do większej miski przełożyć masło i cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i czubkiem noża zeskrobać do miski z masłem ziarenka (lub dodać gotową esencję). Miksować na niskich obrotach aż masa będzie miała konsystencję gładkiego kremu.
Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odstawać od ścianek miski. Ciasto przełożyć do formy i szpatułką wygładzić powierzchnię. Na całej powierzchni cista zrobić widelcem nakłucia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.
Upieczone ciasto, natychmiast po wyjęciu z piekarnika, należy pokroić na ok. 12 trójkątów.
WAŻNE! Ciastka można wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu.