Grzane napoje, pachnące korzennymi przyprawami, do tego wzbogacone różnorodnymi dodatkami, sprawdzają się w czasie jesienno-zimowych miesięcy. Aromatyczne grzańce znajdują wielu zwolenników. Na zdrowie!

Grzaniec z białego wina

Składniki:

1 butelka białego wina

10 sztuk cukru kandyzowanego (lub 10 łyżeczek cukru trzcinowego)

3 goździki

4 plasterki pomarańczy

1 laska kory cynamonu

Przygotowanie:

Wino podgrzać z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków. Uwaga, nie można dopuścić do zagotowania wina!

Do wysokich szklanek włożyć po plasterku pomarańczy, wlać gorące wino, od razu podawać.

Herbata szkocka

Składniki:

(porcja na 1 szklankę)

10 ml szkockiej whisky

150 ml gorącej czarnej herbaty

½ łyżeczki cukru

odrobina bitej śmietany

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Do szklanki wlać whisky, dodać cukier i wlać gorącą herbatę. Całość zamieszać i udekorować bitą śmietaną. Po wierzchu oprószyć gałką muszkatołową.

Grzane piwo z jajkiem

Składniki:

2 butelki jasnego piwa

4 żółtka

1 laska cynamonu

4 goździki

4 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Do garnka wlać piwo, dodać cynamon i goździki. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia!

W oddzielnym garnku ubić żółtka z cukrem tak jak na kogel-mogel.

Do masy jajecznej, powoli wlewać ciepłe piwo, energetycznie mieszając. Postawić garnek na małym ogniu, nie przestając mieszania delikatnie, chwilę podgrzewać.

Podawać w glinianych czarkach, lub w szklankach z grubym szkle.

* Zgodnie ze staropolskim zwyczajem do każdej porcji można dodać kosteczki białego sera.

Kawa z sokiem wiśniowym i whisky

Składniki:

1 szklanka soku wiśniowego

1 szklanka whisky

1 szklanka mocnej czarnej kawy

4 łyżki bitej śmietany

Przygotowanie:

Do wysokich szklanek nalać po równo soku wiśniowego, whisky i kawy (do ¾ wysokości szklanki).

Dekorować bitą śmietaną.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments