Grzane napoje, pachnące korzennymi przyprawami, do tego wzbogacone różnorodnymi dodatkami, sprawdzają się w czasie jesienno-zimowych miesięcy. Aromatyczne grzańce znajdują wielu zwolenników. Na zdrowie!
Grzaniec z białego wina
Składniki:
1 butelka białego wina
10 sztuk cukru kandyzowanego (lub 10 łyżeczek cukru trzcinowego)
3 goździki
4 plasterki pomarańczy
1 laska kory cynamonu
Przygotowanie:
Wino podgrzać z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków. Uwaga, nie można dopuścić do zagotowania wina!
Do wysokich szklanek włożyć po plasterku pomarańczy, wlać gorące wino, od razu podawać.
Herbata szkocka
Składniki:
(porcja na 1 szklankę)
10 ml szkockiej whisky
150 ml gorącej czarnej herbaty
½ łyżeczki cukru
odrobina bitej śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do szklanki wlać whisky, dodać cukier i wlać gorącą herbatę. Całość zamieszać i udekorować bitą śmietaną. Po wierzchu oprószyć gałką muszkatołową.
Grzane piwo z jajkiem
Składniki:
2 butelki jasnego piwa
4 żółtka
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Do garnka wlać piwo, dodać cynamon i goździki. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia!
W oddzielnym garnku ubić żółtka z cukrem tak jak na kogel-mogel.
Do masy jajecznej, powoli wlewać ciepłe piwo, energetycznie mieszając. Postawić garnek na małym ogniu, nie przestając mieszania delikatnie, chwilę podgrzewać.
Podawać w glinianych czarkach, lub w szklankach z grubym szkle.
* Zgodnie ze staropolskim zwyczajem do każdej porcji można dodać kosteczki białego sera.
Kawa z sokiem wiśniowym i whisky
Składniki:
1 szklanka soku wiśniowego
1 szklanka whisky
1 szklanka mocnej czarnej kawy
4 łyżki bitej śmietany
Przygotowanie:
Do wysokich szklanek nalać po równo soku wiśniowego, whisky i kawy (do ¾ wysokości szklanki).
Dekorować bitą śmietaną.