Mięsa pieczone w jabłkach to propozycja na wykwintne dania, proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych. Kurczak pieczony w cydrze, z pikantnym pieprzem cayenne i sosem śmietanowym to bogactwo smaku, zaś schab pieczony z jabłkami, to wyśmienite mięso zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smacznego!

Kurczak w jabłkach i cydrze

Składniki:

1 kurczak

½ litra cydru

1 kg jabłek

250 ml śmietany

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka oliwy do natarcia kurczaka

1 łyżka oliwy do marynaty

1 łyżeczka cynamonu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą z solą, pieprzem, pieprzem cayenne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 1 ½ godziny. Po upływie 45 minut do kurczaka dodać 250 ml cydru.

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić na pół.

Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć jabłka przyprawione solą i cynamonem. Przełożyć z patelni do miseczki.

Na opróżnioną patelnię wlać sos z upieczonego kurczaka, pozostały cydr, lekko odparować. Dodać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje.

Upieczonego kurczaka podzielić na porcje, obłożyć jabłkami. Sos podać w sosjerce.

* Cydr można zastąpić białym, wytrawnym winem.

Schab pieczony z jabłkami

Składniki:

1 ½ schabu bez kości

po 1 łyżce soli, pieprzu i majeranku

tłuszcz do smażenia

sos jabłkowy:

5 jabłek

1 cebula

Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, obsmażyć schab z każdej strony, do zamknięcia porów.

Obsmażone mięso przełożyć do naczynia do zapiekania. Do patelni dodać 3 łyżki wody, zebrać smak i przelać do naczynia ze schabem. Piec w piekarniku przez jedną godzinę w temperaturze 180 stopni C. Kilka razy mięso podlać sosem spod pieczenia.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.

Pokrojone jabłka i cebulę dodać do piekącego się mięsa i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik. Wyjąć upieczone jabłka z cebulą i sosem, przełożyć do rondelka, zmiksować.

Schab ponownie włożyć do naczynia w którym się piekł i wstawić do jeszcze gorącego piekarnika na 15 minut, by stężał. Po tym czasie wyjąć mięso na deskę, pokroić na porcje, przełożyć na półmisek i polać sosem jabłkowym.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments