Jest to danie lekkie, łatwe do przygotowania i dające możliwość wprowadzenia do diety dużej ilości warzyw. Do tego przepisu można wykorzystać każde mięso: z wieprzowiny, cielęciny czy drobiu. Również dobór jarzyn może być dowolny, wystarczy dodać cukinię, czy zamiast groszku konserwowego, wcześniej ugotowaną fasolę, by stworzyć inaczej smakującą potrawę. Zaletą tego dania jest również to, że można je przygotować z wyprzedzeniem i równie dobrze smakuje odgrzewane na kolejny dzień. Smacznego!
Składniki:
1 kg mięsa
1 kg mieszanych jarzyn (np. marchew, seler, pietruszka, por)
2 duże cebule
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
po 1 łyżeczce majeranku, mielonego kminku, słodkiej papryki, oregano
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Jarzyny obrać i utrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w plasterki.
Mięso opłukać, pokroić na grube kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Posolić mięso i obsmażyć wraz z cebulą i przyprawami w garnku o grubym dnie. Gdy się obrumienią wyjąć na talerz.
W tym samym garnku układać warstwami: starte jarzyny, mięso, starte jarzyny. Całość zalać 1 szklanką gorącej wody, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut.
W miseczce rozmącić koncentrat pomidorowy z 1 szklanką gorącej wody, całość wlać do garnka, zamieszać.
Dodać groszek konserwowy, pieprz i sól do smaku. Gotować około 15 minut.
* Można podawać z puree z ziemniaków i ogórkami kiszonymi.