Rolmopsy to genialna przystawka na wszelkie okazje. Przepyszne są rolmopsy z konfiturą cebulową, której warto zrobić od razu więcej, gdyż wspaniale nadaje się również do wędlin i serów. Wigilijne rolmopsy po fińsku to propozycja dla osób poszukujących kwaśnych smaków, zaś dla początkujących, świetne będą proste w przygotowaniu rolmopsy małopolskie. Smacznego!

Rolmopsy z konfiturą cebulową

Składniki:

50 dag filetów śledziowych (matiasów)

1 słoiczek konfitury cebulowej (przepis poniżej)

sok z 1 cytryny

olej

Przygotowanie:

Filety skropić sokiem z cytryny, posmarować cebulowymi konfiturami, zwinąć w rulonik spinając wykałaczką.

Rolmopsy układać dość ciasno w pojemnym słoju i zalać olejem tak, aby pozostały przykryte. Wstawić do lodówki na 2-3 dni przed spożyciem.

Konfitury cebulowe

Składniki:

1 kg czerwonej cebuli

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki płynnego miodu

5-6 łyżek octu winnego

garść rodzynek

olej

tymianek świeży lub suszony

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Czosnek zmiażdżyć praską, dodać do cebuli i razem z rozdrobnionym tymiankiem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ocet wymieszać z płynnym miodem, dodać opłukane rodzynki, połączyć z cebulą. Smażyć na małym ogniu, często mieszając do uzyskania dość gęstych konfitur.

Wrzącą konfiturę przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia dnem do góry.

Wigilijne rolmopsy po fińsku

Składniki:

50 dag filetów śledziowych (matiasów)

1-2 cebule

1-2 ogórki kiszone

2 kwaskowate jabłka

1 szklanka żurawin

1 szklanka majonezu

sól, cukier

Przygotowanie:

Cebule drobno posiekać, ogórek pokroić w piórka. Każdy filet posypać cebulą, położyć na nim kawałek ogórka i zwinąć w rulonik, spiąć go wykałaczką.

Rolmopsy ułożyć w salaterce. Żurawiny osuszyć ściereczką, jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać razem majonez, żurawinę i starte jabłka. Sosem zalać rolmopsy.

* Dla uatrakcyjnienia dania można dodać do sosu, łyżeczkę koncentratu z buraków, sos zyska piękną, różową barwę.

Rolmopsy małopolskie

Składniki:

50 dag filetów śledziowych (matiasów)

musztarda

1-2 liście laurowe

1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego

olej

Przygotowanie:

Filety przekroić wzdłuż na połówki, każdą porcję posmarować musztardą i zwinąć cieniutko w rulonik, spiąć wykałaczką.

W słoju ułożyć rolmopsy warstwami, przekładając je pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalać olejem i wstawić do lodówki na dwa – trzy dni.

Przed podaniem rolmopsy ułożyć na półmisku, przekładając marynowanymi grzybkami, ogóreczkami, krążkami cebuli.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments