Rolmopsy to genialna przystawka na wszelkie okazje. Przepyszne są rolmopsy z konfiturą cebulową, której warto zrobić od razu więcej, gdyż wspaniale nadaje się również do wędlin i serów. Wigilijne rolmopsy po fińsku to propozycja dla osób poszukujących kwaśnych smaków, zaś dla początkujących, świetne będą proste w przygotowaniu rolmopsy małopolskie. Smacznego!
Rolmopsy z konfiturą cebulową
Składniki:
50 dag filetów śledziowych (matiasów)
1 słoiczek konfitury cebulowej (przepis poniżej)
sok z 1 cytryny
olej
Przygotowanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, posmarować cebulowymi konfiturami, zwinąć w rulonik spinając wykałaczką.
Rolmopsy układać dość ciasno w pojemnym słoju i zalać olejem tak, aby pozostały przykryte. Wstawić do lodówki na 2-3 dni przed spożyciem.
Konfitury cebulowe
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki płynnego miodu
5-6 łyżek octu winnego
garść rodzynek
olej
tymianek świeży lub suszony
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Czosnek zmiażdżyć praską, dodać do cebuli i razem z rozdrobnionym tymiankiem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ocet wymieszać z płynnym miodem, dodać opłukane rodzynki, połączyć z cebulą. Smażyć na małym ogniu, często mieszając do uzyskania dość gęstych konfitur.
Wrzącą konfiturę przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia dnem do góry.
Wigilijne rolmopsy po fińsku
Składniki:
50 dag filetów śledziowych (matiasów)
1-2 cebule
1-2 ogórki kiszone
2 kwaskowate jabłka
1 szklanka żurawin
1 szklanka majonezu
sól, cukier
Przygotowanie:
Cebule drobno posiekać, ogórek pokroić w piórka. Każdy filet posypać cebulą, położyć na nim kawałek ogórka i zwinąć w rulonik, spiąć go wykałaczką.
Rolmopsy ułożyć w salaterce. Żurawiny osuszyć ściereczką, jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać razem majonez, żurawinę i starte jabłka. Sosem zalać rolmopsy.
* Dla uatrakcyjnienia dania można dodać do sosu, łyżeczkę koncentratu z buraków, sos zyska piękną, różową barwę.
Rolmopsy małopolskie
Składniki:
50 dag filetów śledziowych (matiasów)
musztarda
1-2 liście laurowe
1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
olej
Przygotowanie:
Filety przekroić wzdłuż na połówki, każdą porcję posmarować musztardą i zwinąć cieniutko w rulonik, spiąć wykałaczką.
W słoju ułożyć rolmopsy warstwami, przekładając je pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalać olejem i wstawić do lodówki na dwa – trzy dni.
Przed podaniem rolmopsy ułożyć na półmisku, przekładając marynowanymi grzybkami, ogóreczkami, krążkami cebuli.