Marchewka, kalafior, seler i groszek to najprostsza wersja przystawek z warzyw, z uniwersalnym i ukochanym przez wielu majonezem. Wszystkie te przepisy wywodzą się z kuchni francuskiej, która rozpropagowała ten sos na całym świecie. Warto poświęcić odrobinę czasu i samemu ukręcić domowy majonez, gdyż bez wątpienia, taki właśnie jest najzdrowszy i najsmaczniejszy! Smacznego.

Marchewka z majonezem

Składniki:

3 marchewki

100 gr rodzynek

3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Rodzynki zalać gorącą wodą, odczekać do ostudzenia, odcedzić i osuszyć na sicie. Marchewkę umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej przy użyciu tarki z krajalnicą lub robota). W miseczce wymieszać marchewkę z rodzynkami i majonezem.

Kalafior z majonezem

Składniki:

1 kalafior

1 szklanka majonezu

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki, umyć w zakwaszonej octem wodzie. W dużym garnku zagotować wodę z solę, do wrzątku wrzucić cząstki kalafiora i gotować 15-20 minut. Odcedzić na durszlaku. Ostudzić. Do majonezu wycisnąć praską czosnek, zamieszać. W salaterce wymieszać kalafiora z majonezem.

Seler z majonezem

Składniki:

1 seler bulwiasty

1 szklanka majonezu

Przygotowanie:

Selera wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać ze skórki, osuszyć. Selera zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach lub poszatkować w drobne paseczki. Wymieszać z majonezem.

* II wariant z rodzynkami:

rodzynki zalać gorącą wodą, odczekać do ostudzenia, odcedzić i osuszyć na sicie. Połączyć z selerem i majonezem.

Groszek konserwowy z majonezem

Składniki:

1 puszka groszku konserwowego

3 łyżki majonezu

1 mała cebula

Przygotowanie:

Groszek odcedzić na sitku z zalewy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Groszek, cebulę oraz majonez wymieszać w salaterce.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments