Marchewka, kalafior, seler i groszek to najprostsza wersja przystawek z warzyw, z uniwersalnym i ukochanym przez wielu majonezem. Wszystkie te przepisy wywodzą się z kuchni francuskiej, która rozpropagowała ten sos na całym świecie. Warto poświęcić odrobinę czasu i samemu ukręcić domowy majonez, gdyż bez wątpienia, taki właśnie jest najzdrowszy i najsmaczniejszy! Smacznego.
Marchewka z majonezem
Składniki:
3 marchewki
100 gr rodzynek
3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odczekać do ostudzenia, odcedzić i osuszyć na sicie. Marchewkę umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej przy użyciu tarki z krajalnicą lub robota). W miseczce wymieszać marchewkę z rodzynkami i majonezem.
Kalafior z majonezem
Składniki:
1 kalafior
1 szklanka majonezu
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki, umyć w zakwaszonej octem wodzie. W dużym garnku zagotować wodę z solę, do wrzątku wrzucić cząstki kalafiora i gotować 15-20 minut. Odcedzić na durszlaku. Ostudzić. Do majonezu wycisnąć praską czosnek, zamieszać. W salaterce wymieszać kalafiora z majonezem.
Seler z majonezem
Składniki:
1 seler bulwiasty
1 szklanka majonezu
Przygotowanie:
Selera wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać ze skórki, osuszyć. Selera zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach lub poszatkować w drobne paseczki. Wymieszać z majonezem.
* II wariant z rodzynkami:
rodzynki zalać gorącą wodą, odczekać do ostudzenia, odcedzić i osuszyć na sicie. Połączyć z selerem i majonezem.
Groszek konserwowy z majonezem
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki majonezu
1 mała cebula
Przygotowanie:
Groszek odcedzić na sitku z zalewy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Groszek, cebulę oraz majonez wymieszać w salaterce.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels