Wok jest tradycyjnym naczyniem, w którym można smażyć, gotować i dusić nie tylko azjatyckie dania. Przygotowanie w woku potraw trwa bardzo krótko, dlatego zanim zaczniemy z niego korzystać, należy wcześniej przygotować wszystkie składniki. Muszą być one oczyszczone i pokrojone na małe kawałki przed przystąpieniem do gotowania. Warzywa z woka, dzięki krótkiemu procesowi ogrzewania nie tracą swoich walorów smakowych ani składników odżywczych. Smacznego! 🙂

Smażone warzywa

Składniki:

100 g różyczek brokułów

100 g różyczek kalafiora

100 g brukselki

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu

1 łyżeczka przyprawy „Pięć smaków”

sól, pieprz

ciasto:

100 g mąki

75 ml białego wina

1 małe żółtko

1 białko

szczypta soli

skórka otarta z ½ cytryny

Przygotowanie:

Z miodu, sosu sojowego, octu i przypraw przygotować marynatę. Warzywa zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki. Z pozostałych składników przygotować gładkie ciasto, moczyć w nim warzywa i smażyć je w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Warzywa z tofu

Składniki:

200 g tofu

2 dymki

½ strąka czerwonej papryki

50 g kiełków sojowych

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

sól, pieprz

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki wina ryżowego (lub białego wytrawnego)

2 łyżki startego imbiru

½ łyżeczki cukru

75 ml wywaru warzywnego

mąka kukurydziana

4 namoczone grzybki chińskie

1 łyżka siekanego szczypioru

Przygotowanie:

Tofu pokroić w drobną kostkę, dymkę na kawałeczki o długości 2-3 cm. Paprykę pokroić na paseczki, kiełki sojowe przebrać. W woku rozgrzać olej, podsmażyć na nim tofu, posolić, popieprzyć, wyjąć z woka i zamarynować w sosie sojowym, winie, imbirze i cukrze.

W tłuszczu pozostałym po smażeniu tofu usmażyć warzywa, podlać je wywarem warzywnym i zaprawić mąką rozmieszaną z wodą. Dodać tofu razem z marynatą i grzyby. Całość zagotować, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem.

Kapusta na czerwono

Składniki:

400 g białej kapusty

½ strąka papryki

1 mały strączek chilli

1 ząbek czosnku

1 cebula

2 łyżki smalcu wieprzowego

½ tartego korzenia imbiru

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka octu

3 łyżki sosu sojowego

½ łyżeczki cukru

sól, pieprz

1 szklanka wywaru warzywnego

2 łyżki szczypiorku

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić i poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Posiekaną kapustę i paprykę zblanszować krótko w osolonej wodzie. Chilli wypestkować i posiekać razem z czosnkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na gorącym tłuszczu smażyć warzywa, chilli i cebulę, stale je przy tym mieszając. Dodać przyprawy i dodatki, wlać wywar. Całość zagotować, jeszcze raz doprawić i oprószyć szczypiorkiem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments