Kisiel domowy, z dodatkiem owoców to idealny deser na każdą porę roku. Ma same zalety, jest lekko strawny, prosty do wykonania i dietetyczny. Kisiel to idealny smakołyk dla dzieci w każdym wieku, dostarcza dużo witaminy C i składników mineralnych, a do tego jest bardzo smaczny. Smacznego!
Kisiel z jabłek
Składniki:
4 jabłka
1 szklanka wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę wraz z cukrem zagotować w rondelku, wrzącą zalać jabłka.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlewać do jabłek małym strumieniem, ciągle mieszając, zagotować całość. Kisiel lekko przestudzić, zlać do kompotierek i ostudzić.
* Podawać z lekko słodzoną śmietanką.
Kisiel z surowymi owocami jagodowymi
Składniki:
1 ½ owoców jagodowych
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Owoce przepłukać, połowę z nich zalać wrzącą wodą, przetrzeć, posłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, wlać do przecieru owocowego, mieszając. Całość przełożyć do rondelka, zagotować.
Do gorącego kisielu włożyć pozostałe owoce, lekko zamieszać i przelać ko salaterek.
* Podawać z lekko słodzoną śmietanką, lodami i z dodatkiem świeżych owoców.
Fot. Pexels/ Zdjęcie poglądowe