Bogactwo warzyw i to w jednym garnku, gulasz warzywny w tej wersji to danie, które zadowoli każdego smakosza. Robi je się szybko i prosto, więc bez problemu przygotuje je każdy, nawet początkujący kucharz domowy. Kumin, chili, czosnek to przyprawy, dzięki którym gulasz ma orientalny aromat. By go jeszcze dopieścić, zamiast koperku można wykorzystać świeżą kolendrę, będzie jeszcze ciekawiej. Smacznego!
Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
4 ziemniaki
10 pomidorków koktajlowych
1 papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
½ łyżeczka chili w płatkach
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
koperek do posypania
Przygotowanie:
Cukinię i bakłażana umyć, pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
W dużym rondlu rozgrzać olej (oleju wlać tyle, by przykrył całą powierzchnię garnka) i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i smażyć je, cały czas mieszając, około 4 minuty.
Do garnka dodać cukinię, bakłażana i paprykę, doprawić przyprawami. Dodać masło i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać pomidorki i dusić kolejne 5 minut. Posypać posiekanym koperkiem i podawać najlepiej od razu na stół.