Omlety ze szparagami przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy od 20 do 30 minut i mamy gotowe i bardzo ciekawe dania. W pierwszej wersji z parmezanem warto wykorzystać oryginalny ser, gdyż to właśnie on wspaniale dopełnia omlet. W drugiej odsłonie, pieczarki w połączeniu ze szparagami sprawiają, że poczciwy omlet staje się wyrafinowanym daniem. Smacznego!

Omlet ze szparagami i parmezanem

Składniki:

5 jajek

½ pęczka zielonych szparagów

2 łyżki startego parmezanu

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka cukru

sól

masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Szparagi ustawić w wodzie tak, aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Gotować ok. 10 minut. Po ugotowaniu drobno pokroić na plasterki.

Jajka wbić do miski, posolić, rozmieszać trzepaczką. Dodać roztopione masło (schłodzone), wymieszać.

Na dwóch małych patelniach rozgrzać masło klarowane, wylać na nie równe porcje masy jajecznej. Smażyć na średnim ogniu mieszając delikatnie widelcem tak, aby nie naruszyć ściętej już warstwy, potrząsając lekko patelniami.

Na omlety nałożyć porcje szparagów, zwinąć je na pół, posługując się drewnianą szpatułką. Patelniami lekko potrząsnąć, aby omlety od nich się oddzieliły.

Złożone omlety zsunąć z patelni na talerze, posypać parmezanem i od razu podawać.

Omlet ze szparagami i pieczarkami

Składniki:

5 jajek

½ pęczka białych szparagów

4 duże pieczarki

2 łyżki mąki pszennej

5 łyżek mleka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka cukru

sól, czarny pieprz

masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Szparagi ustawić w wodzie tak, aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Gotować ok. 15 minut. Po ugotowaniu szparagi podzielić na 3 kawałki.

Pieczarki oczyścić, posiekać. Zrumienić na suchej patelni. Dodać odrobinę masła klarowanego, dusić kilka minut. Posolić i popieprzyć do smaku.

Jajka wbić do miski, posolić, rozmieszać trzepaczką. Mąkę rozmieszać z mlekiem, dodać do rozmąconych jajek, dokładnie wymieszać.

Na dwóch małych patelniach rozgrzać masło klarowane, wylać na nie równe porcje masy jajecznej. Smażyć na średnim ogniu, kiedy omlety zaczną się ścinać, podważyć ich brzegi, aby płynna masa spłynęła pod spód.

Patelniami lekko potrząsnąć, aby omlety od nich się oddzieliły, zsunąć na talerze.

Omlety obłożyć grzybami i szparagami, posypać natką pietruszki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments