Sosy jako dodatek do dań świątecznych powinny być obowiązkową pozycją obok startego chrzanu i ćwikły. Do pieczonego schabu i pasztetu idealnie pasuje aromatyczny sos śliwkowy, zaś do dań z ryb świetnie się sprawdzi sos z kaparów. Smacznego!

Sos śliwkowo-chrzanowy

Składniki:

4 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżki śmietany 36%

4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

4 łyżki tartego chrzanu

1 łyżeczka octu jabłkowego

½ łyżeczki cukru muscovado

odrobina startej gałki muszkatołowej

szczypta soli

Przygotowanie:

Powidła śliwkowe przełożyć do miseczki. Śmietanę wymieszać z jogurtem na jednolitą masę, dodać do powideł, wymieszać. Do sosu dodać chrzan, cukier, sól, startą szczyptę gałki muszkatołowej, ponownie zamieszać. Powstały sos skropić octem, zamieszać i odstawić na minimum 1 godzinę.

Sos z kaparów

Składniki:

1 mały słoiczek kaparów

2 ogórki konserwowe

½ pęczka natki pietruszki

4 jajka ugotowane na twardo

150 ml oliwy z oliwek

3 łyżki białego octu winnego

pieprz

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować w blenderze, stopniowo dolewając oliwę, a następnie ocet. Doprawić szczyptą pieprzu. Białka pokroić w drobną kostkę. Kapary odsączyć, pozostawiając 2 łyżki zalewy. Ogórki konserwowe pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Natkę opłukać i dokładnie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z masą z żółtek i 2 łyżkami kaparów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments