Sosy jako dodatek do dań świątecznych powinny być obowiązkową pozycją obok startego chrzanu i ćwikły. Do pieczonego schabu i pasztetu idealnie pasuje aromatyczny sos śliwkowy, zaś do dań z ryb świetnie się sprawdzi sos z kaparów. Smacznego!
Sos śliwkowo-chrzanowy
Składniki:
4 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżki śmietany 36%
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki tartego chrzanu
1 łyżeczka octu jabłkowego
½ łyżeczki cukru muscovado
odrobina startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
Przygotowanie:
Powidła śliwkowe przełożyć do miseczki. Śmietanę wymieszać z jogurtem na jednolitą masę, dodać do powideł, wymieszać. Do sosu dodać chrzan, cukier, sól, startą szczyptę gałki muszkatołowej, ponownie zamieszać. Powstały sos skropić octem, zamieszać i odstawić na minimum 1 godzinę.
Sos z kaparów
Składniki:
1 mały słoiczek kaparów
2 ogórki konserwowe
½ pęczka natki pietruszki
4 jajka ugotowane na twardo
150 ml oliwy z oliwek
3 łyżki białego octu winnego
pieprz
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować w blenderze, stopniowo dolewając oliwę, a następnie ocet. Doprawić szczyptą pieprzu. Białka pokroić w drobną kostkę. Kapary odsączyć, pozostawiając 2 łyżki zalewy. Ogórki konserwowe pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Natkę opłukać i dokładnie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z masą z żółtek i 2 łyżkami kaparów.