Zupa ziemniaczana cieszy się największą popularnością zimą. Można ją przygotować na wiele sposobów, wykorzystując różne dodatki i przyprawy. Zupę można przecierać i podawać w postaci jedwabistego kremu lub serwować z kawałkami jarzyn, pokrojonych w krążki. Można ją lekko zakwasić sokiem z cytryny lub doprawić śmietaną. Jedyne o czym należy pamiętać to, że głównym jej składnikiem są ziemniaki. Smacznego!

Składniki:

50 dag ziemniaków

2 dag suszonych grzybów

1 duża cebula

po 5 dag suszonych śliwek (bez pestek) i rodzynek

2 łyżki masła

1 łyżeczka mąki

kieliszek białego wina

sól

Przygotowanie:

Śliwki opłukać, zalać dwiema szklankami przegotowanej wody, umyte grzyby czterema i zostawić na 3 godziny. Ugotować w dwóch oddzielnych garnkach, przecedzić zostawiając wywary.

Rodzynki zalać winem, odstawić na 20 minut.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać gorącym wywarem z grzybów, lekko osolić i gotować na małym ogniu 20 minut.

Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na stopionym maśle, posypać mąką, rozprowadzić wywarem ze śliwek. Dodać do zupy razem z pokrojonymi śliwkami i grzybami oraz rodzynkami z winem. Zagotować.

fot. Zdjęcie poglądowe

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments