Do surówek z cebuli najlepiej wybierać łagodne odmiany, najlepiej cebule cukrowe, które charakteryzują się słodkim i soczystym miąższem. Dla osób ceniących ostrzejsze smaki lepsza jest cebula czerwona, posiadająca bardziej zdecydowany i wyrazistszy smak oraz intensywny kolor. Bez względu na to, z jakiego rodzaju cebuli zostanie przygotowana surówka, każda będzie smaczna i bardzo zdrowa. Smacznego!
Surówka z cebuli z jabłkami
Składniki:
3 cebule
2 jabłka
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
natka pietruszki
świeże listki mięty
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie półplasterki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać.
Przygotować sos z oliwy, cukru i soli, wymieszać. Połączyć sos z pokrojonymi cebulami i jabłkami. Przed podaniem surówkę posypać obficie posiekaną natką pietruszki oraz listkami mięty.
* Listki mięty można zastąpić miętą suszoną.
Surówka z cebuli ze śliwkami
Składniki:
3 cebule
10 śliwek
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
natka pietruszki
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie półplasterki. Śliwki pozbawić pestek, pokroić w paseczki. Przełożyć do miseczki.
Przygotować sos z oliwy, soku z cytryny, cukru i soli, wymieszać. Połączyć sos z pokrojonymi cebulami, śliwkami i orzechami. Przed podaniem surówkę posypać posiekaną natką pietruszki.
Surówka z cebuli z winem
Składniki:
3 cebule
3 pomidory
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki czerwonego, wytrawnego wina
sok z 1 cytryny
¼ łyżeczki musztardy
listki bazylii
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki. Przygotować sos z oliwy, wina, wyciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny, musztardy, cukru i soli, wymieszać.
Na półmisku układać naprzemiennie plastry pomidora i cebuli. Polać sosem. Przed podaniem surówkę posypać listkami bazylii.