Sezon na jedno z najzdrowszych warzyw, które obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacnia odporność, zaczął się już w lipcu. Chodzi oczywiście o dynię. Ale sezon na to warzywo trwa do pierwszych przymrozków, więc jesień jest idealną porą, by przyrządzić ją w kuchni, czy zrobić z niej piękne dekoracje. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy 5 propozycji na wykorzystanie dyni.
1. Frytki z dyni
Frytki zazwyczaj są robione z ziemniaków, niekiedy z batatów. Ale równie pyszne (i zdrowe) są frytki wykonane z dyni.
Składniki:
– dynia
– olej palmowy lub kokosowy
– przyprawy tj: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, bazylia, curry (przyprawy dobieramy według uznania)
Wykonanie:
1.Dynie przekroić na pół, odkroić jej skórę, pozbyć się włókien i pestek.
2.Pokroić dynie w paski
3.Do miski z pokrojonymi paskami dyni, dodać niewielką ilość oleju oraz przypraw. Wszystko należy dokładnie wymieszać
4.Na blasze położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową.
5.Piekarnik nastawić na 200°C i piec frytki od 20-40minut (długość pieczenia zależy od tego jak twarda jest dynia).
6.Po 20 minutach zaleca się sprawdzić czy frytki z dyni są miękkie (lecz nie doprowadzić do rozpadania się ich). Gdy są wystarczająco miękkie, należy je wyjąć i rozkoszować się smakiem frytek z dyni.
2.Ciasto dyniowe
Proste w wykonaniu ciasto dyniowe, jest w stanie zrobić każdy, nawet największy amator wypieków.
Składniki:
– 2 szklanki miąższu z dyni (jedna średniej wielkości dynia)
– 2 szklanki mąki
– szklanka drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 2łyżeczki cynamonu
– 16g proszku wanilinowego
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– garść orzechów włoskich (bądź innych, w zależności od gustu)
– garść rodzynek
Wykonanie:
- Jajka wraz z cukrem ubić na masę która będzie puszysta.
2. Do puszystej masy dodaj mąkę, olej, cukier wanilinowy,cukier i cynamon. Całość należy miksować przez 3 minuty
3. Dynie należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Później odsączyć startą dynie. Dodać dynie do masy razem z orzechami (pokrojonymi) i rodzynkami (wcześniej namoczonymi).
4. Posmarować blachę (o średnicy ok.23cm) masłem i posypać mąką.
5. Całą masę wlać do blachy i piec około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C
6. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, należy delikatnie wsadzić w ciasto drewniany patyczek i zobaczyć czy jest suchy. Jeśli jest wilgotny (oznacza to że ciasto nie zrobiło się do końca) , trzeba poczekać chwile do momentu aż patyczek będzie suchy.
3. Placki z dyni
Szybki, prosty, zdrowy i dobry deser
Składniki:
– 1 dynia duża
– kwaśne jabłko
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3-4 łyżki zsiadłego mleka bądź kefiru
– 2 torebki cukru wanilinowego
– ½ łyżeczki cynamonu
– sól
-olej
Wykonanie:
- Dynie obierz ze skóry, usuń pestki i miąższ. Pokrój dynie na małe kawałki
2. Kawałki dyni włóż do płaskiego garnka i podlej 2 łyżkami wody – niech się dusi do miękkości (należy mieszać raz na jakiś czas).
3. Ostudź dynie, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem.
4. Zmieszaj mąkę z cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodaj jajka, zsiadłe mleko( bądź kefir) i wymieszaj.
5.Usmaż ciasto (jak placki ziemniaczane) na złoty kolor
6. Placki oprósz cynamonem
4. Ozdobna dynia do salonu
Zawsze można zrobić z niej ozdobę salonu. Dynie możemy ozdobić brokatem, wstążkami, pomalować na dany kolor (np. biały – pięknie się wtedy prezentuje). Elementy ozdobne możemy wykonać złotą farbą. Nakleić na nią możemy też liście. Tak ozdobione dynie mogą służyć jako lampiony. Dynie mogą mieć wiele wcieleń, wszystko zależy od naszej kreatywności czy gustu.
5. Dyniowy wazon na kwiaty
Dynia może się stać bardzo oryginalnym wazonem na kwiaty. Należy na górze wyciąć otwór (byle by nie przekroczyć połowy dyni – wtedy wazon może być za szeroki ). By „wazon” nie przeciekał, warto kwiaty umieścić w małym naczyniu, przed włożeniem do środka. Można też kwiaty wsadzić w gąbkę florystyczną.