Gniazdka występują pod różnymi nazwami, są nazywane pączkami wiedeńskimi, pączkami hiszpańskimi, a u nas na Lubelszczyźnie znane są jako gniazdka. Cechuje je niebywała lekkość i cudowna słodycz, która sprawia, że są prawdziwą konkurencją dla tradycyjnych pączków, nie tylko w karnawale. Są tak pyszne, że niewiele osób potrafi im się oprzeć, dlatego trzeba z nimi uważać, gdyż potrafią uzależnić. A do tego są takie proste w przygotowaniu. Po prostu ideał cukierniczy. Smacznego!
Gniazdka z piekarnika
Składniki:
(10 -12 sporych gniazdek)
100 ml wody
100 ml mleka
50 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
3 jajka
lukier cytrynowy
około 150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z mlekiem, cukrem i masłem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, uważając by się ciasto nie przypaliło. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
Ciasto odstawić do przestygnięcia ( można wstawić garnek na 10 minut do zimnej wody). Po ostudzeniu stopniowo dodawać do ciasta po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. Przełożyć ciasto do worka cukierniczego, z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, wycisnąć gniazdka w sporych odstępach, po 6 na jedną blaszkę, gdyż podczas pieczenia będą rosnąć. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 25 min, do zarumieniania. Przygotować lukier mieszając cukier z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Gniazdka po ostygnięciu obficie posmarować lukrem.
Gniazdka smażone
Składniki:
(ok. 15 gniazdek)
250 ml wody
60 g masła
szczypta soli
150 g mąki pszennej
3 jajka
tłuszcz do smażenia
Lukier rumowy
150 g cukru pudru
3 łyżki rumu
Przygotowanie:
Przygotować ciasto parzone: mąkę przesiać i odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz całą mąkę i bardzo szybko wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą), do uzyskania jednolitej masy. Podgrzewać dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do przestygnięcia. Do ostudzonego ciasta, ciągle miksując, dodawać po jednym jajku.
Jeden arkusz papieru do pieczenia, pociąć na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.
W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175 stopni C). Wyciśnięte z ciasta okręgi (razem z papierem!) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu, papierem do góry.
Podczas smażenia papier oddzieli się od ciasta i należy go wyciągnąć szczypcami. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmować łyżką cedzakową, koniecznie osączać pączki z nadmiaru tłuszczu, najlepiej na ręczniku papierowym.
Przygotować lukier: rozetrzeć przesiany cukier puder z rumem i 1 łyżką gorącej wody na gładką masę. Pączki, po ostudzeniu posmarować cienko lukrem.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels