Agrest jest wyjątkowym owocem, dlatego warto z niego przygotować różnorodne przetwory i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Niezmiernie interesujące są surowe galaretki z agrestu, które mają wyborny aromat i smak, bez porównania ciekawszy, od tradycyjnych gotowanych galaretek. Można je wykorzystać do kremów, sosów oraz do ozdoby ciast. Doskonałe do wypieków są również marmolady oraz dżemy z agrestu, które wspaniale smakują zwłaszcza z drożdżowymi ciastami.

Galaretka surowa z agrestu

Składniki:

2 kg agrestu

3 kg cukru

Przygotowanie:

Agrest opłukać pod bieżącą wodą, przebrać, usunąć szypułki. Przełożyć do miski i zmiażdżyć owoce drewnianym tłuczkiem, przetrzeć przez sitko. Przetarty agrest przełożyć do wyparzonej makutry, dodawać porcjami cukier i ucierać tak długo, aż cukier się rozpuści.

Małe słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Przygotować kółeczka wycięte z pergaminu (o średnicy wieczek słoiczków).

Kiedy galaretka wyraźnie zgęstnieje, przełożyć ją do słoiczków, na wierzchu każdego włożyć kółko pergaminu nasączonego spirytusem, szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Marmolada z agrestu

Składniki:

2 kg agrestu

1 kg cukru

kawałek skórki z cytryny

Przygotowanie:

Agrest opłukać pod bieżącą wodą, przebrać, usunąć szypułki. Przygotować rondel o grubym dnie, wsypać owoce, zalać niewielką ilością wody, dusić na małym ogniu, aż owoce się rozgotują.

Dodać cukier, skórkę cytrynową, gotować, aż marmolada zgęstnieje. Przygotować słoiki, wyparzając je i osuszając. Wyjąć skórkę cytrynową. Wrzącą marmoladę przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć.

Dżem z agrestu

Składniki:

2 kg agrestu

1,2 kg cukru

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Zebrać duże, zielone owoce agrestu, obciąć ogonki i od tej samej strony naciąć każdą jagodę na cztery części (uważając, by nie nacinać do końca). Delikatnie wyjąć pestki.

Do rondla wsypać cukier, dodać wodę i ugotować syrop, często szumować. Do gorącego syropu dodać agrest i gotować na małym ogniu, usuwając pianę i często delikatnie mieszając, aż agrest zrobi się miękki i przezroczysty.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments