Sałatka z cukinią i makaronem, dzięki dodatkowi świeżego ogórka i natki pietruszki jest aromatyczna i lekka. Znaczną rolę odgrywają również kapary, sprawiają, że sałatka nabiera pikanterii i charakteru. Przy wykorzystaniu kaparów warto pamiętać, że są one słone, i nie należy przesadzać z dosalaniem całości. Ważne, by w sałatce wykorzystać młode cukinie, które można jeść ze skórką. Smacznego!

Składniki:

1 szklanka makaronu w kształcie ryżu

2 malutkie cukinie

1 słoiczek kaparów

1 ogórek wężowy

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cukinię pokroić w plasterki, lekko posolić i usmażyć na złoto, na rozgrzanej patelni. Przełożyć na ręcznik papierowy do odcieknięcia tłuszczu, ostudzić.

Ogórek obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na cztery części, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grube plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać.

W salaterce połączyć makaron, cukinię, odsączone kapary (zostawić kilka do dekoracji). Dodać majonez z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Całość zamieszać, do połączenia składników.

Przed podaniem udekorować natką pietruszki oraz odłożonymi do dekoracji kaparami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments