Sałatka z cukinią i makaronem, dzięki dodatkowi świeżego ogórka i natki pietruszki jest aromatyczna i lekka. Znaczną rolę odgrywają również kapary, sprawiają, że sałatka nabiera pikanterii i charakteru. Przy wykorzystaniu kaparów warto pamiętać, że są one słone, i nie należy przesadzać z dosalaniem całości. Ważne, by w sałatce wykorzystać młode cukinie, które można jeść ze skórką. Smacznego!
Składniki:
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu
2 malutkie cukinie
1 słoiczek kaparów
1 ogórek wężowy
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cukinię pokroić w plasterki, lekko posolić i usmażyć na złoto, na rozgrzanej patelni. Przełożyć na ręcznik papierowy do odcieknięcia tłuszczu, ostudzić.
Ogórek obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na cztery części, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w grube plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać.
W salaterce połączyć makaron, cukinię, odsączone kapary (zostawić kilka do dekoracji). Dodać majonez z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Całość zamieszać, do połączenia składników.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki oraz odłożonymi do dekoracji kaparami.