Fenkuł, zwany również koprem włoskim jest ciekawą i oryginalną rośliną, bardzo popularną we Włoszech i Francji. Ma intrygujący, anyżkowy smak, który sprawia, że dania zyskują nowy, niezwykle atrakcyjny kulinarnie wymiar. Fenkuł z marynaty, ze względu na swój oryginalny smak, stanowi ciekawy dodatek do mięsa i ryb. Może być również wykorzystywany jako pikantny składnik sałatek. Koper włoski jest tak wartościowy i smaczny, że warto przetworzyć go i delektować się nim przez cały rok. Smacznego!
Fenkuł w zalewie słodko-kwaśnej
Składniki:
1 kg fenkułu
2 strączki czerwonej papryczki chilli
½ szklanki octu 10%
15 dag cukru
1 łyżka ziaren pieprzu białego
kilka gałązek kopru
sól
Przygotowanie:
Fenkuł oczyścić i opłukać, pokroić na ćwiartki. Zagotować wodę z solą (w proporcji 1 łyżka soli na ½ l wody) Fenkuł położyć na sitku i blanszować w gotującej się wodzie przez 2 minuty.
Zblanszowany fenkuł przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodatkowo włożyć po gałązce kopru i kawałku papryczki chilli.
W garnku przygotować zalewę: połączyć 2 szklanki słonej wody pozostałej z blanszowania, cukier, ocet, pieprz, gotować 3 minuty. Gorącą zalewą napełnić słoiki z fenkułem, od razu szczelnie zamknąć.
* Fenkuł w zalewie jest krótkotrwały, można go przechowywać około 3 miesięcy.
Fenkuł z tymiankiem
Składniki:
1 ½ kg niedużych bulw fenkułu
3/8 litra białego octu winnego
20 dag cukru
15 dag szalotek
10 ząbków czosnku
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu, sól
3 liście laurowe
3 gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Słoiki umyć, wyparzyć. Bulwy fenkułu oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, zielonego gałązki odciąć, zachować.
Bulwy obgotować w dużej ilości osolonego wrzątku ( ok 5 – 8 minut), wyłowić łyżką cedzakową, odsączyć na sicie.
Ocet wymieszać z taką samą ilością wody, dodać cukier, pieprz, liście laurowe, gałązki tymianku i odrobinę soli, zagotować.
Szalotki i czosnek obrać z łupinek, dodać do zalewy, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
W słoikach równomiernie układać: fenkuł, szalotki, czosnek oraz przyprawy (razem z odłożonymi gałązkami kopru włoskiego). Pozostałą zalewę ponownie zagotować i zalać zawartość słoików, zakręcić. Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wariant z papryczką:
Zamiast czosnku można wykorzystać 3 świeże strączki czerwonego chili, lub 9 strączków suszonych.
Świeże strączki należy włożyć bezpośrednio do słoiczków, suszone zaś należ wcześniej obgotować w zalewie.